Predinov Tris za zaljubljene – Od Ikebane do Zdravljice

Predin_01

Nedelja, 8. februar
Cankarjev Dom
 
Zoran Predin že nekaj let zaporedoma ob zgodnje spomladanskem času polni Galusovo dvorano Cankarjevega doma. Letos tega ni storil le zaradi ohranjanja tradicije, pač pa je praznoval tudi 30 let glasbenega delovanja in temu primerno sklenil narediti tri večere, v katerih bo predstavil, kam vse ga je zaneslo v teh letih – rock, etno in tretji večer – Valentinov koncert za zaljubljene.
 
Pravijo, da se na kulturni praznik pač spodobi iti na kakšno kulturno prireditev. In ker so bolj ali manj alternativna koncertna prizorišča na dan Prešernove smrti samevala, je bilo treba izbrati nekoliko t.i. elitnejšo institucijo. Priznati pa je treba, da Cankarjev dom že dolgo ni več prostor, kjer bi te neodobravajoče gledali, če bi prišel v kavbojkah in allstarkah in v skladu s tem je v njem tudi veliko več mladine. Na moje presenečenje tudi na koncertu to nedeljo.
 
Prvi od treh večerov tradicionalnih Predinovih februarskih koncertov v Cankarejvem domu je bil namenjen rocku. Zoran Predin je prvi del koncerta namenil starejšim komadom, ki jih je izvedel ob zasedbi Lačni Franz, katere član je bil tudi sam. Včasih bolj, včasih manj duhoviti, posrečeni ali predolgi komentarji med pesmimi so odsevali nostalgijo, publika pa je sprva precej hladno, kasneje pa z vedno večjim navdušenjem in sproščenostjo prevzela aktivnejšo vlogo na koncertu.
 
Drugi del večera je bil namenjen novejšemu »rocku«. Akustična spremljava že tako mehkega (pogojno rečeno) rocka je glasbo še pomehkužila. Marsikdo je ob izboru komadov zavil z očmi in si želel, da bi Predin raje ostal pri preigravanju starih in deloma ponarodelih iz časov Lačnega Franza.
 
Bis s Praslovanom, Čakaj me in Zdravljico je bil vrhunec večera. Zadnjo je Predin izvedel z Vladom Kreslinom, Petrom Lovšinom, Janijem Kovačičem in Dragom Mislejem – Mefom. Primerno dnevu seveda, vendar nekoliko zmedeno, so uspeli spraviti skozi vse kitice in zaključiti koncert ob navdušenju publike.
 
Ne morem reči, da je bil koncert slab. Edina objektivna stvar, ki bi se jo dalo izboljšati, je bilo ozvočenje, ki je sicer v Cankarjevem dom praviloma odlično ne glede na to, od kod v dvorani spremljaš koncert, tokrat pa temu nikakor ni bilo tako. Sicer pa energija enostavno ni bila tista prava. In Lidije ni bilo. No, saj je pri vojakih. Pa vseeno.
 
Tekst: Mojca Selak
Foto: Uroš Škrjanc
 
Odigrano:
 
1. Tiha voda
2. Na svoji strani
3. Vaterpolisti
4. Lačni Franz
5. Zanzibar
6. Varovalke padajo
7. Včasih kak pajac kriči
8. Ko si rdeče zvezde šivala
9. Naj ti poljub nariše ustnice
10. Gremo v nebesa
 
11. Rad te imam
12. Vse je tvoje
13. Ðabuko bi gejla
14. Ciganska sirota
15. Ne mine niti dan
16. Bolj star bolj nor
17. Ostani danes tu
18. Ne mi dihat za ovratnik
19. Zadnja večerja
20. Ja, ka pa te ti tu delaš ?
 
21. Praslovan
22. Čakaj me
23. Zdravljica

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.