Poplava energije v Štuku

Turistas

Turistas

Maribor / Štuk
14.2. 2009
Vstopnina: 21 / 23€

Bila je sobota, ne kar navadna sobota, to je bil datum namenjen zaljubljenim, Valentinovo, in prav na ta datum se je v mariborskem Štuku ustavila turneja dveh svetovno znanih skupin po imenu Turisas, ki prihajajo iz ledene Finske, in angleški Dragonforce. Evropska turneja, ki je v polnem teku, je pripeljala k nam val energije posebne zvrsti metala, to je tako znani power metal. Kljub temu, da so še vedno zimske temperature bile pod ničlo, to ni ustavilo okoli, na oko rečeno, 300 glave množice, ki se je zbrala v kompleksu mariborskih študentskih domov, pred klubom Štuk.

Vrata so bila že odprta, ko sem se pojavil na prizorišču. Moram priznati, da sem bil sprva kar malo presenečen nad praznim parkiriščem, in se ustrašil, da je morda koncert že odpovedan. V isti sapi sem se pomiril, ko sem zagledal, da se ljudje vendarle nabirajo pred vhodom. Po vstopu v dvorano mi je zbrana publika, ki je že vsa nestrpna čakala začetek predstave, potrjevala slutnjo, da koncert vendarle bo izpeljan. Kljub temu smo bili vsi malo na trnih, saj je bila začetna ura prestavljena za kake pol ure. Po mučnem čakanju pa se je okoli pol devete stemnilo in megla ter glasni kriki obiskovalcev so na odru pozdravili prvo skupino večera, to so bili Turisas. Njihova uvodna pesem, To Holmgard and Beyond, je bila nabita z energijo katere smo si vsi želeli. Publika je osupnila in začelo se je norenje med množico. Poudariti moram, da je skupina posebna v svoji zvrsti glasbe, ker so popolnoma usklajeni v stilu, saj se kažejo se in nastopajo kot bojevniki. Oblečeni so v kože, njihovi obrazi pa so namazani z bojnimi barvami. Njihov nastop je bil zares odličen, zaigrali so najboljše skladbe, kot na primer One More, Rasputin, A Portage to Unknown, Battle Metal, vmes pa zelo dobro povezovali svoj nastop. Omeniti je treba, da poseben prizvok njihovi glasbi dodata še hudomušni violinist in pa ženska v bandu z diatonično harmoniko. Med nastopom je seveda debata potekala tudi o slovenskem pivu, ki je dobil pohvale tudi od banda in pa vzklikovanje občinstva. Njihov nastop je trajal dobro uro in po mojem mnenju so bili prav oni zmagovalci tistega večera, saj so s svojim performansom razgreli in napolnili ljudi z energijo.

Med pavzo so med občinstvo prišli nekateri člani Turisas, se fotografirali in izmenjali mnenja s fani. Prav posebeno pozornost je imela harmonikašica Nette, saj si jo kot edina ženska v ekipi tudi zasluži. S svojim nastopom so Turisas odlično pripravili teren za naslednje nastopajoče – Angleže Dragonforce, ki so se pojavili na odru po približno polurni pavzi.

Šestčlanska zasedba iz Londona je prišla v naše kraje predstavit svoj novi album imenovan Ultra Beatdown, seveda pa so nam seveda zaigrali tudi svoje najbolj znane viže Trough the Fire And Flames, Cry For Eternity in druge s svojih starješih albumov. Tokrat se je prostor dodobra napolnil in tudi sami so s svojevrstno energijo pokazali, da so mojstri v obvladovanju kitar. Solaže so bile odigrane brez večjih kiksov, kar se ne zgodi ravno povsod. Po ogledu njihovih ostalih nastopov sem opazil, da njihovi koncerti niso vedno odigrani na način, ki so nam ga prikazali tokrat. Atraktivno poskakovanje, igranje kitare z zobmi, jezikom, hitro preskakovanje z enega konca vratu kitare na drugega, vse to so bile točke, ki so nam jih prikazali.
Kljub vsem naporom pa je bila publika po kasnejšem pogovoru še vedno pod vtisom njihovih predhodnikov na odru. Priznati je treba, da na tisti poseben večer nihče ni odšel razočaran, saj je bil na prav na valentinov večer navdihnjen z power metal energijo. Mariborska dvorana nam je ponudila odličen zvok, poskrbljeno je bilo tudi za oboževalce, ki jim je bil ponovno namenjen kotiček z majicami, cd-ji in pa puloverji skupin, ki so ta večer nastopile. Okoli polnoči se je koncert zaključil, tako imenovani after party pa se je preselil v MC Pekarno v Mariboru. Nekateri so odšli tja počakat prvi vlak, tisti s prevozom pa smo zadovoljni odšli proti domu.

Žiga Fajdiga

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.