Niet – Izštekani na Valu 202

Niet - Izštekani na Valu 202

Niet – Izštekani na Valu 202

2008, Založba kaset in plošč RTV Slovenija

Preteklo leto 2008 je bilo na domačem glasbenem področju v največji meri zagotovo v znamenju kultne zasedbe Niet, katere zgodba se je začela zdaj že kar oddaljenega leta 1986, končala pa, če odmislimo kasnejše životarjenje, dve leti zatem. Začetek novega obdobja gre pripisati povratku druge kultne zasedbe Pankrti, od koder je tudi prišlo povabilo na gostovanje na veliki koncert v Hali Tivoli. Le-to je sicer padlo v vodo, po nekaj mesecih vaje pa je prineslo čustveno nabit koncert razprodanih Križank, nastop v Izštekanih ter pričujoči CD in DVD plošček z dotičnega nastopa v radijskem studiu Vala 202.

Vprašanje in postopoma odgovor, kako zveni preskok ostrih, nabritih in energičnih električnih kitar punk rocka v mehkejši, bolj sofisticirani akustični različici, se je prej kot vsem nam motal po glavi Borutu Činču, ki je najzaslužnejši za sozvočje ponarodelih uporniških melodij in godalnega dekliškega kvarteta s priložnostnim imenom Vijolice. Unikatni aranžmaji, ki so bili zanj ne le izziv, temveč tudi velik glasbeni užitek, tudi na akustičnem nastopu pustijo električno kitaro Igorja Dernovška, s katero Niet ostajajo isti, v isti sapi pa se vmes muzajo dve violini, viola, violončelo in klavir, v družbi katerih Niet (p)ostajajo tako drugačni. Zvočna slika petnajstih skladb, med katerimi najdemo tudi sicer staro, vendar šele zdaj posneto Vsak dan se kaj lepega začne, se tako od bazičnega zvoka ne oddalji preveč, seveda namesto kitar zažagajo godala, prehode pa večkrat pospremi duhovito vkomponiran Činčev klavir.

Vsebina DVD-ja nam ponuja vpogled v živo v oddajo Izštekani, ki sicer poteka v nekoliko intimnejšem vzdušju, tokrat pa je primerno gostujočemu bendu moderator Jure Longyka z navzočo številno publiko naredil dobrodošlo izjemo. Osem kamer nam prikaže na začetku kar nekoliko rešpektivno vzdušje, ki se skozi glasbo in zanimiv pogovor postopoma le sprosti, pri zadnjem komadu Lep dan za smrt pa zbrano občinstvo celo aktivno sodeluje.

Na tem mestu gredo pohvale za hitro izdajo tudi nekoliko okoreli založbi ZKP RTV, ki v svoji ponudbi stavi predvsem na bodisi resnejšo bodisi otroško glasbo, preredko pa pritegne z izdajo medijsko odmevnejšega glasbenega projekta, ki ni ravno EMA.

Jurij Bizjak

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.