Karmakanic – Who’s The Boss In The Factory

Karmakanic – Who's The Boss In The Factory

Karmakanic – Who’s The Boss In The Factory

2008, Inside Out / Dallas

Skupina Karmakanic je stranski projekt Jonasa Reingolda, basista progresivne rock skupine The Flower Kings. Ta za današnje čase nenavadna progresivna rock skupina brez zadržkov jemlje navdih pri glasbi, ki so jo konec šestdesetih in v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja v Angliji razvijale predvsem skupine Yes, Emerson Lake & Palmer, King Crimson, zgodnji Genesis, Caravan, Hatfield And The North in druge. Precej nenavadno za današnji čas, ko skladbe praviloma niso daljše od treh minut. Skupina je že s svojima prvima dvema albumoma Entering The Spectra (2002) in Wheel Of Life (2004) dosegala poseben status pri glasbenih kritikih. Poleg Jonasa, ki poleg klasične bas kitare igra še fretless bas in klaviature, v skupini delujejo še Göran Edman na vokalu, Zoltan Csorsz na bobnih in Krister Jonsson na električnih in akustičnih kitarah.

Skupina je konec leta 2008 izdala svojo najnovejšo ploščo z naslovom Who’s The Boss In The Factory. Brez dvoma gre za njihovo najbolj dovršeno delo, ki v šestih skladbah – te praviloma presegajo povprečno dolžino današnjih uspešnic, skladbe so dolge tudi do 19 minut – prehajajo od klasičnega simfo rocka z vplivi že naštetih skupin iz sedemdesetih let do krepkega in brezkompromisnega progresivnega rocka. Ves čas je v ospredju prepoznavna Rickenbacker bas kitara Jonasa, ki nehote spominja še na en vpliv – kanadsko skupno Rush. Album kljub prizvoku glasbe izpred štiridesetih let zveni izredno sveže, z močnimi melodijami in superiornim igranjem vseh članov, ki je vedno v vlogi posamezne skladbe. Nobeden od članov skupine ne izstopa z virtuoznimi instrumentalnimi deli brez potrebe. Vse je podrejeno skladbam, ki poslušalca ob poslušanju pelje skozi različna občutja.

Najnovejša plošča Who’s The Boss In The Factory skupine Karmakanic je izdelek, vreden svojega denarja. Zadovoljila bo še tako izbirčnega in prekaljenega poslušalca in ga zagotovo ne bo pustila hladnega.

Iztok Rodež

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.