Death metal v Gala Hali

The Black Dahlia Murder 1 copy

Ljubljana/ Gala Hala, Metelkova
3. februar 2009
 
Na zasneženi torek so se v naši prestolnici ustavili sledeči bendi: PSYCROPTIC , CEPHALIC CARNAGE in pa THE BLACK DAHLIA MURDER. Če grem po vrsti, Psycroptic imajo za seboj štiri albume in igrajo tehničen death metal (hitri bobni in močno kričeči vokali). Pohvalijo se lahko tudi, da so pod okriljem evropskega Nuclear Blast Records (Children of Bodom, In Flames, Hypocrisy, Misery Index, Nile …), ter s turnejami Death metal legend Kataklysm, Carcass… Cephalic Carnage prihajajo iz »Obamove« Amerike in so se pri nas ustavili drugič. Lahko bi rekel, da so pionirji deathgrind zvrsti, seveda pa so tudi znani po njihovih besedilih o drogah, političnih in socialnih problemih, humorja… The Black Dahlia Murder so svoje ime pobrali po nerešenem umoru Elizabeth Shore in so znani po svojem unikatnem stilu mešanja death metal in hardcore glasbe. Za seboj imajo tri albume in kar lepo število videov, za katere je kriva založba Metal Blade Records (Cannibal Corpse, Amon Amarth, Behemoth…).
 
Koncert se je odvijal v Gali Hali, ki so jo za začetek dodobra napolnili Psycroptic. Z dobrim ozvočenjem in hitrim igranjem kitar in prav tako hitrim bobnanjem so za dobre pol ure ogreli občinstvo. Večina komadov je bilo odigranih z zadnjega albuma. Pogrešal sem komuniciranje s publiko, od Psycroptic nisem imel velikih pričakovanj, kar pa je bilo pri meni osebno potrjeno.
 
Drugi so nastopili Cephalic Carnage, ki so podvojili občinstvo prejšnega benda. S hitrim bobnjanjem in kričečimi vokali so svoj kaotičen nastop popestrili z nastopom v maskah, kar me je močno spominjalo na parodijo o Slipknot. Čeprav nisem privrženec njihove zvrsti, so me pozitivno presenetili z nastopom in igranjem komadov.
 
Za glavni nastop so se na odru dokazali The Black Dahlia Murder, ki so glavni nosilci te turneje. Za začetek so igrali komade z novega albuma, seveda je večina publike, vključno z menoj, čakalo na komade z albuma Unhallowed in seveda smo tudi prišli na svoj račun. Atmosfera pri TBDM je bila odlična – ponorelo občinstvo, dobro ozvočenje, jezno bobnanje , brutalni vokali… Kljub izgubi kitarista, ki je bil eden od prvih članov benda, dobro pa ga je nadomestil bivši kitarist melodičnega death metal benda Arsis.
 
Od koncerta sem pričakoval veliko manj, a ni bilo čisto tako. Impresiven koncert, in če bi imela bendi še kakšen datum v bližini, se ne bi obotavljal. Škoda je, da se takšni bendi v naši mali državi ne pojavijo večkrat.
 
Tekst: Matevž Kovačič
Foto: Primož Kovačič

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.