Cvetličarna ponovno nabito polna z metalci – Ice Earth in Saxon

Iced Earth

Iced Earth

Ljubljana / Cvetličarna
20.2.2009
Vstopnina: 30 €
 

Petek je bil dan, ko je bila večina metalne populacije v pričakovanju praznika zanje. To je bil koncert dveh velikanov svetovnega formata, saj so v prestolnico prišli znameniti ameriški bend Iced Earth in pa njihovi še starejši kolegi iz Velike Britanije Saxon. Začetek koncerta je bil postavljen na 19. uro, kar je za take koncerte zelo zgodaj.

Ljudje so kapljali pred ljubljansko Cvetličarno od povsod že okoli 18. ure, tako da je bila na parkirišču gneča že prav velika. Presenetil me je listek na prodajnem okencu, da je koncert razprodan. Prav neverjetno, sem si mislil, in vedel sem, da bo današnji večer zagotovo dober. Kar nekaj je bilo takih, ki so prišli v dobri veri, da bodo karto še lahko kupili, vendar so se razočarano namenili na parkirišče po povpraševanju za odvečne karte.

Vrata v dvorano so se odprla okoli 18.30 in precej hitro se je le ta napolnila do zadnjega kotička. Nekaj minut čez 19.00 je na glasbeni oder stopila prva skupina Iced Earth, floridski metalci, ki igrajo že od poznih osemdesetih. Navdušili so z introm z najnovejše plošče The Crucible of Man – Something Wicked Part II, in zanj poželi neverjeten aplavz. Njihov pevec Matt nam je ponovno pokazal, da je na svojem področju neverjeten, saj ima zelo širok razpon glasu, kar s pridom uporablja v pesmih. Tako so vsi komadi, ki so nam jih zaigrali, zveneli prav tako, kot bi jih poslušali s cd-ja. Izbor komadov je bil dober, saj smo slišali njihove uspešnice, kot na primer Dracula, Watching Over Me, Melancholy, Setian Massacre in še mnogo drugih. Občinstvo je bilo zelo zadovoljno, med njim pa je bilo opaziti nekoliko več starejše publike. Prav to priča, da je bil ta dogodek res velik. Ko se je zaključeval nastop prvih legend, je bila atmosfera v prostoru res odlična.

Po približno uri in pol in ponovnim prihodom nazaj na oder so Iced Earth končali z nastopom. Sledila je pavza in menjava inštrumentov na odru, čas za cigareto in pivo. Pavzo so prekinili headlinerji te svetovne turneje znamenite legende iz Anglije Saxon. Publika je ponorela in priznati je treba, da je cela dvorana dihala s pevcem. Skupina je že zelo stara, saj je bila ustanovljena nekje okoli 1976 in so si v teh letih, kljub menjavi postave, dodobra nabrali izkušnje z nastopanjem. Edini originalni član je njihov pevec Peter Byford, ki nosi na plečih častitljivih 6 križev. Dedek je pel in nastopal, kot bi imel spet 30 let, in to je množico še bolj podžgalo. Vzdušje je bilo tako, kot je značilno za metalne koncerte. Bend z več kot 30 albumi je izbral dobro setlisto, s uspešnicami z zadnje plošče z naslovom To Hell and Back Again, ki je bila sicer izdana leta 2007, seveda pa so odigrali tudi starejše hite, kot na primer Denim and Leather, Princess of the Night, Crusader, Valley of the Kings. Kljub ne ravno dobremu poznavanju Saxon, sem se v uri in pol prepričal, da njihova glasba sploh ni slaba, in še več, kljub letom znajo narediti odlično ozračje in dober koncert.

Pohvala gre organizatorju, da nam je pripeljal svetovne metal legende v Ljubljano, tonskim mojstrom za odličen zvok, seveda tudi članom obeh skupin, ki so dali res maksimalno vse od sebe.

Tekst: Žiga Fajdiga
Foto: Miha Dolenc

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.