Vatra – Sputnik

Vatra - Sputnik

Vatra – Sputnik

2008, Dallas records

Nov album hrvaške mainstrem rock skupine Vatra se začenja dokaj ostro, brezkompromisno, kot da bi band že na začetku želel pokazati, da bo tokratna energija komadov udarjala po ušesih do onemoglosti. Zanimivo, da se prva skladba, ki sodi med najbolj udarne na albumu, imenuje Zadnja. In to iz preprostega razloga, ker je skladba nastala zadnja. Člani banda so menili, da je lahko to dober uvod v album, ki sicer nosi ime po knjižni uspešnici Ljubi moj sputnik japonskega pisatelja Harukija Murakamija. Skladbe na albumu se do konca sicer nekoliko umirijo, skupina pa ves čas ostaja na nivoju močnega melodičnega mainstream rocka, ki ima na Hrvaškem dokaj močno zaledje.

Skupina Vatra prihaja iz podravskega mesta Virovitica. Na glasbeni sceni so že dobrih deset let, vendar so prav z zadnjim albumom Sputnik doživeli pohvale glasbenih kritikov in občinstva. Skupino ves čas odlikujejo odlična besedila. V skladbi 00:50, edini baladi na plošči, se tako poklonijo nočnemu življenju v glavnem hrvaškem mestu, v skladbi Svjetla i sirene govorijo o stanju tik pred avtomobilsko nesrečo, v skladbi Bioritam o stresnem življenju, ki ga prinaša življenje v velikem mestu, v skladbi John Travolta pa o lastni človeški veličini. Skupina je za skladbo Eskim posnela videospot, ki ga je moč videti na nacionalni hrvaški televiziji.

Za skupino Vatra iz Virovitice je album Sputnik zagotovo prelomen. Po desetih letih vztrajnega dela, snemanja plošč in koncertiranja so z zadnjo ploščo uspeli doseči širše občinstvo, kar je zagotovo velika vzpodbuda za naprej.

Iztok Rodež

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.