Zlatko – Zlatko in prijatelji

Zlatko - Zlatko in prijatelji

Zlatko – Zlatko in prijatelji

2008, Street 13

Zlatko se je dobro leto po izidu njegovega prvenca vrnil na repersko sceno z novim albumom Zlatko in prijatelji – in kot že narekuje sam naslov, na njem gostuje veliko njegovih prijateljev oziroma reperskih kolegov (npr. Klemen Klemen, Flamie, Radič, Doša idr.).

 

In svet je spet lep. Zlatko in prijatelji je dober hip-hop izdelek, v nekaterih pogledih celo odličen – a seveda v svojem kontekstu. Album se večinoma giblje na predvidljivem terenu reperskih klišejev: veliko se duva, malo jamra ter zaljublja, malo pa se tudi kritizira sistem. Vsi klišeji so na kupu, a v povezavi z zares odličnimi podlagami ter nalezljivim kolektivnim duhom v smislu »skupaj zmoremo vse«, stvar deluje. Lepo je slišati, da nekdo tako živi za svojo glasbo in da je z njo povezan na nek skorajda že eksistencialni način. Take stvari ganejo in mestoma tudi premikajo gore.

 

Pobarat moram kvečjemu pomanjkanje uličnih sester (izjema je le Maruša, ki odpoje del refrena v drejevski Dvign pest), ki bi tale testosteronski overkill malce ublažile, zvito semplanje Morriconeja pa se mi zdi prej simpatično kot blasfemično. Urbano!

 

Matjaž Gerenčer

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.