Petrol – Nezgodno vreme opasni dani

Petrol - Nezgodno vreme opasni dani

Petrol – Nezgodno vreme opasni dani

 
Na beograjski sceni trenutno v okviru nekakšnega promocijskega projekta »Nova srpska scena« sodelujejo založba Odličan hrčak, produkcijska hiša Digimedia in webmagazin Popboks, ki s skupnimi močmi promovirajo nove, prihajajoče in predvsem najbolj opazne domače skupine. Album pomeljivega naslova Nezgodno vreme opasni dani je ena prvih izdaj te edicije …
 
Petrol je beograjski trio, za katerega je omenjeni album prva izdaja. A že uvodni takti komada Sve jedno je nikakor ne kažejo na površno produkcijo, polovičarstvo in neprepričljivost, kar se tako rado dogaja debitantskim dolgometražnim izdajam skupin. Dokaj minimalistični inštrumentalni arsenal (sint in orgle, kitara, boben, vokal) kaže na relativno preprosto muziciranje, ki pa nikakor ne pelje na pot tako modernega lo-fi minimalizma. Izjemno melodični prepleti kitare in klaviatur ob čvrstih bobnih neredko krautrockovske ritmike rezultirajo v sicer preprostih, a vseeno zelo učinkovitih skladbah. Izjemno všečna nadgradnja celotne slike je tudi sam vokal z besedili v srbskem jeziku, ki je samo pika na i sicer najmočnejšemu orodju tria Petrol: kontrastu hladne, rezke in ostre kitare s toplimi in organskimi klaviaturami. Ta dualizem je prisoten malone skozi celotno ploščo, kar poslušalcu nenehno daje mešane občutke med ugodjem in neugodjem, melanholijo in optimizmom. Če smo malo simbolični, je tak zvok kar zrcalna slika notranje razsutega beograjskega prebivalstva, vse skupaj pa potrjujejo precej intimna, razmišljujoča in celo nekoliko nihilistična besedila: »Još jedan izgubljen dan, još jedan izgubljen dah, treba mi poznata reč, reci mi bilo šta / Opreznost, sve više mi značiš, opreznost, nezgodno vreme, opasni dani«.
 
Tistim, ki vam je dovolj prekomerno nahypanega trendovskega zvoka in ne verjamete več niti tistim recenzentom, ki ste jim verjeli včasih, ali pa v dobri glasbi pogrešate vsaj malo domače note ali prizvoka, bodo Petrol gotovo všeč. Postpankovska melodika ter psihadelija za balkanski zeitgeist.
 
                                                                                                                        Peter Cerar

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.