Morcheeba – Dive Deep

Morcheeba - Dive Deep

Morcheeba – Dive Deep

2008, PIAS Records / Dallas

Kot kaže, razburkano obdobje kadrovskih menjav pri zasedbi Morcheeba še ni dokončno ustaljeno, saj se eksperimentiranje na mestu glavnega vokala še kar nadaljuje. Če v nekaj stavkih povzamemo: brata Paul in Ross Godfrey sta se leta 2003 po štirih skupnih albumih nekoliko nepričakovano in brez pravega vzroka za skupno sodelovanje zahvalila Skye Edwards in za naslednji album The Antidote iz leta 2005 na njeno mesto povabila Daisy Martey, ki je prej delovala v zasedbi Noonday Underground. Tudi ona v ekipi ni zdržala prav dolgo, saj jo je že na turneji po izdaji albuma zamenjala Jody Sternberg.
 
Tokrat tudi znotraj najnovejšega albuma Dive Deep najdemo pester vokalni izbor, saj na njem gostuje kar pet različnih glasov, vsak izmed njih pa na svoj način pripomore k barvitejši zvočni podobi celote. Čudovito nežna in umirjena glasova Judie Tzuke in Mande nas popeljejeta v zasanjano ambientalno atmosfero in tako ne ponujata opaznejšega odmika od prejšnjih albumov, kar naj bi pravzaprav bil pravi razlog za celotno vokalno kolobocijo. Večje odkritje albuma je prav gotovo Thomas Dybdahl, norveški glasbenik, ki s pesmijo Riverbed skupaj z Mando na mestu spremljevalnih vokalov ustvari biser albuma, ki kljub izrazitejši trip-hop noti še vedno vsebuje nezgrešljiv, Morcheebi lasten pečat. Eno in edino gostovanje Bradleya Burgessa s komadom Run Honey Run prinaša nekoliko countryjevski stil, medtem ko je Cool Calm Pete svoj raperski pečat težjih ritmov, ki bi se še z nekoliko temačnejšo podobo približali zvoku Massive Attack, pusti v komadu One Love Karma.  
 
Že prihodnji album bo nakazal smernice ali zasedba na mestu vokala kani graditi razpoznavno identiteto za v prihodnje ali pa bo vloga še naprej negotova. Tudi slednja možnost se tokrat ni izkazala za slabo …
 
Jurij Bizjak
 
 
 
 
 
 
 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.