Briljantina razprodala Halo Tivoli

tivoli_briljantina001_dec08

muzikal Briljantina
Ljubljana, Hala Tivoli
nedelja, 7. 12. 2008 – razprodano
ponedeljek, 8. 12. 2008 – polno

Muzikal je glasbena zvrst, ki je v Sloveniji gotovo primanjkuje. Zato ne preseneča, da so vsakokratna gostovanja muzikalov teatrov iz tujine odlično obiskana. Tokratna napoved Briljantine na velikem odru Hale Tivoli pa je bila presenečenje, saj so plakati oglaševali slovensko izvedbo Grease, muzikala, ki ga poznamo predvsem po nepozabnih Johnu Travolti in Olivii Newton-John v filmski različici, medtem ko so broadwaysko v dolgi zgodovini (prva izvedba je bila uprizorjena l. 1972 in je pred nekajletno pavzo doživela 3.388 ponovitev) pisali tudi Patrick Swayze, Brooke Shields in Rosie O’Donnell, v londonski verziji pa je nastopal takrat še neznani Richard Gere. Dandanes si v Ameriki lahko ogledate kar dve predstavi, prvo v New Yorku, drugo kot potujočo turnejo, v obeh pa med drugimi nastopajo "zvezdniki" Ameriškega idola.

Naslov predstave Briljantina oz. Grease izhaja iz besede greasers, oznake za mladinsko subkulturo delavskega razreda v ZDA v 50. letih. Mladi Američani se srečujejo z različnimi življenjskimi težavami, kot so ljubezen, seks, nosečnost, statusne razlike, boji med tolpami ipd., vsem tem, kar je aktualno še danes. V glavnih vlogah nastopata Danny Zuko (Luka Štajer), vodja T-Birdov, in Sandy Dumbrowski (Laura Zafred), preprosto dekle iz Avstralije. Golobčka se poleti zaljubita, ko se nepričakovano ponovno srečata na Rydell High, pa se Danny do Sandy obnaša svojemu frajerskemu statusu primerno. Ljubezenska zgodba, pretežno izpovedana v songih, kot so You are the one that I want, Summer Nights in Sandy, v Tivoliju odpetih v domiselni in duhoviti slovenski preobleki Andreja Rozmana Roze, ima vzpone in padce, a srečen konec. Prav tako srečno, obenem poučno, se končajo nekatere druge obdelane teme, kot so najstniška nosečnost in izpad iz izobraževalnega sistema.

Briljatino je na slovenske deske postavila znana slovenska koreografinja Mojca Horvat, sprva v Šentjakobskem gledališču, nato, za širše množice, še v Tivoliju. Žal Ljubljana razpolaga z omejenimi kapacitatemi, ki bi bile za uprizoritev bolj primerne od športne dvorane, v kateri se je oder kar malce izgubil, na trenutke je nagajalo ozvočenje, navsezadnje pa tudi obiskati kulturno prireditev na drsališču ni ravno vrhunec kulture. Vseeno gredo ustvarjalcem, producentom in nastopajočim vse pohvale. Predvsem sta navdušila sproščena igra in odlično petje, dobri so, kot že omenjeno, slovenski prevodi in besedne igre, vsekakor primerna je bila tudi v živo igrana glasbena spremljava.  Morda bi bil celoten nastop lahko malce krajši in zgodba na trenutke jasnejša, saj so se nekateri pomembnejši elementi (npr. ali je Rizzo noseča ali ne, sta se tolpi spopadli ali ne, kdaj in zakaj Sandy spremeni svojo zunanjo podobo ipd.) kar izgubili. Kljub vsemu je slovenska uprizoritev Briljantine vredna ogleda, zato ji želimo še dolgo pot doma in v tujini.

Tina H. Zakonjšek
foto: Simon Šturm

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.