Kantavtorski večer v Gromki

kantiteta2 1

Ljubljana / Metelkova mesto / Klub Gromka
20. 11. 2008
Vstopnina: 3€
 
Gromka je po krstni oktobrski Kantiteti pripravila drugi kantavtorski večer. Ob spremljavi basista Marjana Gradišarja se je najprej predstavil Leon Matek, za njima pa je zabrenkal še Matej Krajnc . Kuhano vino je hotelo, da smo prvih nekaj skladb na žalost zamudili. Nas pa je ritmično ploskanje publike prepričalo, da sta Matek in Gradišar v uvodu uspela vzpostaviti dober odnos z občinstvom in prijetno vzdušje.
 
Leon Matek je predstavil skladbe z njegovega zadnjega albuma Zrno (2007, Kud France Prešeren), tem pa je sledilo par izvedb na turškem inštrumentu saz; na žalost ga je moral vrniti imetniku, saj je imel slednji prav tako koncert. Tempiranost je v nastop vnesla nekaj nepredvidljivosti in improvizacije, kar pa je predvsem zaradi sproščenega nastopa izpadlo simpatično. Nasploh je bil le-ta zelo všečen, tudi glasbenika sta se na odru precej zabavala.
 
V nasprotju z njima pa je bil Krajnc precej bolj komorno razpoložen; sicer se to nekako prilega njegovim bolj intimno zastavljenim skladbam. Glede na njegovo biografijo pa me je z nastopom razočaral. Stika s publiko mu ravno ni uspelo vzpostaviti (resnici na ljubo se je del lokalne Matkove falange umaknil pred šank), pa tudi njegove interpretacije so bile vse prej kot prepričljive. Zdi se, da tudi sam ni (bil) preveč prepričan vanje, saj je deloval precej nesamozavestno in zadržano; da ne omenjam nenatančnosti pri višjih registrih in glasnejšemu petju. Kljub temu se je proti koncu nastopa splošno vzdušje, predvsem na račun povečanja števila publike (ukinitev vstopnine), precej popravilo. Krajnc pa se je poslovil z a capella izvedbo Amazing Grace. Kakorkoli že, domov smo predvsem zaradi prvo-nastopajočih lahko šli zadovoljni.
 
Tekst in foto: Matjaž Jaušovec

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.