Izštekani Niet in Vijolice

niet_izstekani 2

Ljubljana / Radio Slovenija
14.11.2008
Vstop prost
 
Nekaj let nazaj sem v Avstriji obiskal koncert The Doors of the 21st Century; namesto Morrisona je v tej zasedbi žgolel Ian Astbury, od originalnih članov zasedbe The Doors pa je manjkal John Densmore. Že pred koncem koncerta sva s prijateljico šla raje na pivo, kljub temu, da sva oba takrat imela glasbo The Doors izredno rada. In to glasbo še danes rad poslušam, takrat pa sem ugotovil, da ima vsaka glasba svoj čas ter da je ubujanje mrtvih in, joyceovsko rečeno, iskanje izgubljenega časa neumno početje.
 
Tudi glasbo Niet sem imel v določenem obdobju svojega življenja zelo rad. Zaradi zgoraj opisanih razlogov sem se na daleč ognil vseh dosedanjih koncertov. Dvomim tudi, da se bom po Izštekanih še katerega (od Nietov) udeležil. So pa bili ti Izštekani nekaj posebnega. Voditelj Jure Longyka je z izborom te zasedbe v oddajo zadel žebljico na glavico, čeprav je treba reči, da so Niet leta 1994 v Izštekanih že nastopili. Tokratna vključitev godalnega kvarteta (oziroma Vijolic) je zbudila zanimanje, za aranžmaje je bil odgovoren Borut Činč. Slednjemu je delo odlično uspelo. Pesmi so še vedno zvenele kot morajo, vendar vseeno drugače. Kot je rekel Činč – godala so prevzela mesto Igorjeve kitare, ki je drugače v prvem planu. Skupina je v uri in pol izvedla 15 skladb, moja osebna favorita sta Tvoje oči in Ruski vohun. Niet kot skupina delujejo prepričljivo, z obremenjujočo vlogo vokalista se odlično spoprijema Borut Marolt.
 
Tokrat drugačni Niet – tako glede nastopa (radijska oddaja) kot tudi aranžmajev – so več kot prepričali. Ko je bilo oddaje konec, smo Lep dan za smrt slišali še enkrat. Preigrali so vse. Izštekani leta?
 
Tekst in foto: Matjaž Jaušovec

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.