Etran Finatawa na Metelkovi

Etran Finatawa (1)

Ljubljana / Gala hala
17.11.2008
Vstopnina: 12 / 15 €

Četrt stoletja je zavidljivo veliko za festival in tako obletnico je potrebno, kar se da dobro, tudi obeležiti. Sklop praznovanja festivala Druga godba, ki bo maja prihodnje leto upihnila 25 svečk, je v ponedeljek otvorila skupina Etran Finatawa iz Nigra pred publiko Gale hale.

Peterica je na oder stopila v tradicionalni opravi in publiko za debelo uro odnesla na sipine saharske puščave med dve prijateljski ljudstvi, ki živita eno ob drugem, kolikor je to za nomadska ljudstva mogoče, že mnogo let. Prvi so verjetno malce bolj znani Tuaregi, verjetno najbolj zaradi VW avta, v poznavalskih krogih pa po tem, da so moški tisti, ki so pokriti, ter, da je njihova skupnost matrilinearna. Drugi so Wodaabe, eno bolj zanimivih dejstev je, še posebej za oči evropskega človeka, da prakticirajo poligamijo. Združili so se v želji povezati in predstaviti svojo glasbo v modernem kontekstu. Od ustanovnih desetih članov šteje danes skupina šest članov, po tri iz vsakega ljudstva, v Ljubljano pa jih je prišlo pet.

‘Zvezde tradicije’ so trenutno na evropski turneji, saj predstavljajo svoj drugi album Desert Crossroads, v katerem s kitaro, lokalnimi tolkali, ploskanjem in izrednimi vokalnimi sposobnostmi igrajo nomadski blues. Za še večjo transcendenco in vizualno popestritev so poskrbeli še z nožnimi cingljali. Četudi so glasbeniki na začetku izgledali ničkaj afriško razposajeni, so se kmalu vživeli in proti koncu je koncert iz melanholije bluesa prešel na bolj energetske vložke. Afriško toplo sonce je zasijalo tudi med publiko Gale hale, ki se je kmalu po koncu koncerta kaj hitro izpraznila. Bil je ponedeljek. …

Tekst in foto: Tjaša Janovljak

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.