B. B. King – One Kind Favor

B. B. King – One Kind Favor

B. B. King – One Kind Favor

2008, Geffen
 
Težko je strniti misli o človeku, o katerem so bile pisane knjige, v en kratek uvodni odstavek. Pa vendar. B. B. King je živa legenda, glasbenik, ki je blues. B. B King je bil blues, ko je le-te mu šlo izredno dobro, slabo ali ko še nihče ni prav vedel za blues. In B. B. King bo preko glasbe preživel celo samega sebe. Resnično – kralj. Če so The Rolling Stones stari prdci, potem me resnično zanima, kdo ali kaj je B. B. King. Stonesi še morajo igrati dvajset let, da ga dosežejo.
 
Pri 83 letih je to njegov štiriindvajseti studijski album. Le-ta sicer ne prinaša izvorno avtorske glasbe, ampak postreže z 12 priredbami. Med njimi boste našli klasike, kot so Blues Before Sunrise, Sitting on the To of the World ali pa See That My Grave is Kept Clean in druge. Interpretcije so prepričljive, izstopa Kingov vokal, ki je tokrat res na mestu – globok in močan. Ne zataji niti Lucille, King v kitarskih solih ni svež in inovativen, je pa prepričljiv. Veliko pripomore tudi spremljevalna zasedba, ki ustvarja bogat in poln zvok. Vendar od imen, kot so Dr. John, Nathan East in Jim Keitner, kaj drugega niti ne pričakujemo.
 
Plošča je predvsem skrbno pripravljena in premišljena; izbor skladb, originalni avtorji in sodelujoči glasbeniki. To pogojujejo izkušnje in zrelost. Plošča glasbenika, ki je pomirjen sam s sabo in že dolgo časa ve, kaj hoče in kam gre. Povezava z Blind Lemmon Jeffersonom (1894 – 1929), enim izmed prvih črnskih glasbenih zvezd – bojda so ga prevažali okrog z avtom – preko skladbe See That My Grave is Kept Clean (in naslova One Kind Favor, sicer tudi naslov omenjene skladbe, op.a.) ni naključna. Lemon Jefferson je velik Kingov vzornik. Oba sta veliki imeni svojega časa. In oba sta veliki imeni glasbe in navdih za prihodnje generacije.
 
 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.