A Small Contribution to the Genesis of Everyday Life

ceglar_autor 1

Ljubljana / Kiberpipa
5. 11. 2008
Vstop prost
Performativno delo za dva akterja, pri katerem sama hkrati konstituirata inštrument, na karetega igrata. S telesi sta priključena na električno vezje inštrumenta, tako da sta neposredno izpostavljena vsem proizvedenim avdio in video signalom v njihovi primarni (električni) obliki. Prvi performer ustvarja zvok s pomočjo povratnih vezav (kratkih stikov) na mešalni mizi, medtem ko se drugi poigrava z živo sliko treh statičnih kamer, izmed katerih sta dve naravnani na vsakega posamič, tretja pa snema oba performerja hkrati. Del električnega omrežja inštrumenta je tudi katodni monitor, na katerem se po izboru video performerja pojavjajo slike treh kamer. Elektronsko žarčenje monitorja je ključnega pomena za zvočno podobo dela, saj soustvarja spremembe v električnem omrežju. Avdio performer se žarčenju bolj ali manj izpostavlja (približuje in oddaljuje) ter s tem spreminja jakost električnega toka, ki izvira iz monitorjevega katodnega topa in vstopa nazaj v omrežje preko performerjevega telesa. Na monitorju je prikazana mešanica avdio in video signala, tako da se sprememba v zvoku v obliki distorzij odraža na videu.

NIKA AUTOR IN MIHA CIGLAR
Miha Ciglar (1980) je skladatelj in zvočni umetnik. Študira na Akademiji za glasbo in na Tehnični univerzi v Gradcu (Avstrija). Od leta 2001 se predstavlja z lastnimi skladbami za različne akustične inštrumente, z elektroakustičnimi in interaktivno-plesnimi performansi, računalniško glasbo ter avdiovizualnimi inštalacijami na umetniških festivalih po vsem svetu.
www.ciglar.mur.at

Nika Autor (1982) se leta 2002 vpiše na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani, smer slikarstvo. Leta 2005 v okviru študijske izmenjave študira na Satakunta Polytechnic Fine Art Kankaanpaa, Finska, v letu 2006 pa tri mesece na University of Fine Arts Poznan, Poljska. Leta 2005 prejme priznanje Akademije za likovno umetnost za izjemne študijske dosežke na dodiplomskem študiju. Ukvarja se s fotografijo, grafiko, slikanjem in videom. Predmet njenega umetniškga interesa je odnos umetnika do njegovega neposrednega življenskega okolja.

Več na http://www.haip.cc/

 

 Tekst: PR

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.