V deželi habibijev… z Natacho Atlas in The Mazeeka Ensemble

natacha_atlas_03

Ljubljana / Cankarjev dom
02.10.2008
 
Ob temačni, romantični osvetljavi so na oder Linhartove dvorane najprej stopili moški pod skupnim imenom The Mazeeka Ensemble, v nekaj trenutkih pa se jim je pridružila še predstavnica nežnejšega spola, svetovno znana Natacha Atlas. V četrtek nam je, kot njen prvi akustični projekt, predstavila novi album Ana Hina, postregla pa je tudi s starejšimi uspešnicami. Pretežno ljubezenske skladbe so nas tako povedle pod šelesteče liste palm, v objem toplih sončnih žarkov in v deželo habibijev.
 
Pretežno tradicionalno arabsko glasbo, ki jo združujejo z zahodnjaškimi ritmi pa tudi jeziki, so predstavili glasbeniki iz skoraj vseh strani našega planeta. Natachin glasbeni direktor Anglež Harvey Brough na klavirju, njen bratranec iz Egipta Ali Abdel-Alim na tolkalski darabuki, Škot Andrew Hamill na električnem basu, violončelist Benjamin Trigg iz Velike Britanije, Louai Al Henawi, Sirijec z ney (arabsko flavto) ter Avstralec Julian Ferraretto na violi.
 
Izjemna vokalistka je odpela profesionalno in z zaprtimi očmi je bil koncert dober. Škoda le, da je na trenutke njena govorica telesa, morda ravno ker je večino koncerta presedela na barskem stolčku ob majhnem šanku, pripovedovala drugo zgodbo. Pri dveh skladbah je sestopila s stola in odplesala, najprej v stilu vrtečih dervišev in nato še trebušni ples. Za bolj gladek prehod med skladbami je skrbel Harvey, ki je s svojim pravim, angleškim, humorjem nasmejal publiko kar nekajkrat. V več kot eno in pol urnem koncertu so odigrali tudi dva bisa in koncert zaključili s priredbo filmske glasbe maroškega režiserja Nabila Ayoucha Whatever Lola wants, o čem drugem kot o ljubezni in habibijih.
 
Tekst: Tjaša Janovljak
Foto: Jurij Bizjak
 

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.