Tadej Vesenjak – Samo mrtve ribe plavajo s tokom!

Tadej Vesenjak – Samo mrtve ribe plavajo s tokom!

Tadej Vesenjak – Samo mrtve ribe plavajo s tokom!

2008, samozaložba
Vesenjakova plošča bi lahko bila izhodišče za premislek o založbeni politiki oziroma, če zastavim vprašanje širše, katere glasbenike in kakšno glasbo bi se naj podpiralo in pomagalo predstaviti ljudem. Čeprav je po drugi strani tudi res, da samozaložništvo vedno bolj postaja stvar racionalne izbire kot pa zamolkli klic vpijočega v puščavi.
Tadej Vesenjak se s to tematiko na svojem prvencu ne ukvarja, pač pa nam že takoj na začetku da vedeti, kdo je tü zakon – preko dialekta, Vesenjak poje v prleščini, pa je to na novo definirano v vsaki izmed 13 naslednjih skladb. V njih se Tadej na ironičen in domiseln način dotika problemov dandašnjega malega in velikega človeka. Pesmi odlikuje izvirnost in neprisiljenost, saj se je avtor pametno izognil skušnjavi po artističnem presežku, ki se ponavadi v (pre)veliki želji izjalovi v plastični poplavi slovničnih okraskov in skovank iz zaprašenih kotov slovarjev tujk. Velike stvari se dajo povedati z malimi besedami in mogoče je ravno to Vesenjakova največja kvaliteta.
Da pa ne bomo komu storili krivice, je treba vsekakor izpostaviti Vesenjakovo spremljevalno zasedbo, ki je prispevala levji delež h končni zvočni podobi. Osnovna forma kitara-glas je nadgrajena z dodatno kitaro, kontrabasom, tolkali in harmoniko. Slednja je bila vsekakor odlična izbira, skladbam se zelo všečno podajo tudi ostali našteti inštrumenti. Le-te tako pridobijo na polnosti, karakterju in zvenijo bolj zaokroženo. Bravo.
Res je, da sta DIY logika in lo-fi produkcija značilnost tega albuma, vendar ni zaradi tega poslušalec do ničesar prikrajšan. Definitivno ena izmed boljših plošč domačih avtorjev v letošnjem letu.

 

Povezani članki:

Značke: