Queen & Paul Rodgers – The Cosmos Rocks

Queen & Paul Rodgers - The Cosmos Rocks

Queen & Paul Rodgers – The Cosmos Rocks

2008, Hollywood Records / Dallas

Angleška skupina Queen sodi med tiste unikatne rock skupine, ki brez katerega koli originalnega člana težko dobro funkcionira. Še toliko bolj, če manjka ključni član skupine, avtor glasbe in besedil ter glavni pevec in frontman Freddie Mercury. Bil je tako prepoznavna figura moderne rock glasbe, da si delovanja skupine Queen po njegovi smrti praktični ni bilo moč predstavljati. Tega so se po njegovi smrti leta 1995 po vsej verjetnosti zavedali tudi preostali člani skupine, kitarist Brian May, basist John Deacon in bobnar Roger Taylor. Vendar pa je skušnjava bila premočna. Tako so leta 2004 Queen nastopili prvič po smrti Freddia Mercurya in takrat je nastalo tudi sodelovanje s pevcem Paulom Rodgersom, ključnim članom skupin, kot so Free in Bad Company.

Najnovejši album Queen in Paul Rodgersa nosi naslov The Cosmos Rocks in prinaša popolnoma nov material, ki so ga v obdobju med letoma 2007 in 2008 spisali Brian May, Roger Taylor in Paul Rodgers. Originalni basist Queenov John Deacon se ni želel pridružiti novemu sodelovanju. Gre za skrajno bledo glasbo, ki bi jo celo težko okarakterizirali kot rock glasbo. Ima sicer vse ključne elemente rock glasbe, kot so udaren ritem, kitarske rife, celo kakšna akustična balada se najde vmes. Vendar pa celoten album zveni skrajno šablonsko in hladno glasbo, brez vsaj približno dobrih idej, po katerih slovijo Queeni.

Postavlja se vprašanje, komu je ta album sploh namenjen. Dvomim, da bo pritegnil mlajše poslušalce, še bolj pa dvomim, da bo zadovoljil njihove stare oboževalce. Freddie Mercury je bil pač preveč močna figura v celotni Queen zgodbi, da bi ga lahko kar tako zamenjali s komer koli. Ostaja verjetno zgolj en odgovor. In to je ta, da želijo Queeni na račun stare slave pač še malo životariti in zaslužiti. V to zanko se zadnja leta ujame marsikateri glasbenik ali skupina, ki je svoja najboljša dela pustila v šestdesetih in sedemdesetih letih. Legende pa na ta način neumorno bledijo.

Avtor: Iztok Rodež

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.