Pridih novega vala v Tvornici – Nouvelle Vague

Pridih novega vala v Tvornici - Nouvelle Vague

Pridih novega vala v Tvornici – Nouvelle Vague

Zagreb / Tvornica
25.10.2008

Francoski kolektiv Nouvelle Vague je obiskal hrvaško prestolnico ter navdušil polno dvorano mladih urbanih ljudi. Že samo njihovo ime (novi val v francoski kinematografiji v 60. letih) pove, da gre za bend, ki da ogromno na svojo umetniško naravnanost. Njihovi komadi so priredbe punkovskih, postpunkovskih in pesmi t.i novega vala, vse to pa na bossa-nova podlagi. In pri tem početju so tako iskreni, tako dovzetni, tako neverjetno dobri, da ko človek sliši originale, kar sami po sebi izvodenijo.

Pred začetkom koncerta se je dvorana Tvornice pridno polnila in moram priznati, da sem bil kar rahlo presenečen, da tole skupino na naših prostorih pozna toliko ljudi. Prijetno vznemirjenje, ki ga človek prav začuti pred koncertom in ve, da ne more iti nič narobe… prav tako je tudi bilo. Nekaj minut pred 22.00 so se na odru pojavili Nouvelle Vague in takoj je postalo jasno, da bo koncert presežkov. Dve odlični in predvsem zapeljivi pevki, ki sta imeli odlično podporo v bendu, sta odlično opravili nalogo.

Zaigrali so večinoma vse komade, ki so jih izstrelili v orbito, med njimi pa bi izpostavil Dancing with Myself (Billy Idol), Too Drunk to Fuck (Dead Kennedys), Marian (The Sisters of Mercy) …Vsaka od teh pesmi v njihovi izvedbi je delovala neverjetno sveže in kvalitetno. Ko se je človek obrnil po dvorani, je videl res nasmejane poslušalce, ki so zadovoljno uživali v vsakem komadu. Obe pevki sta dajali občutek, kot da je oder njun in da na njem res uživata. Seveda sta tudi neprestano koketirali s publiko, ki je to lepo vztrajno vračala. Eden od vrhuncev je bil ponarodeli alter hit od Joy Division Love Will Tear Us Aparat, pri katerem je cela Tvornica norela, uživala, pela … Jasno, pozabili niso niti na zgodnje Depche Mode s komadom Just Can’t Get Enough. Bend, ki je imel v svojem sestavu električni kontrabas, kitaro, bobne ter klaviature, je deloval neverjetno usklajeno in pripravljeno, vse to sta pa dopolnjevali divji pevki s svojim mičnim plesom.
Proti koncu koncerta sta se celo preoblekli v navijaške oblekice hrvaške reprezentance, kar je seveda pomenilo veliko odobritev velikega dela poslušalstva. Koncert se je zaključil v chill out atmosferi s komadom In a Manner of Speaking, ki nas je počasi povrnil v realnost.

Nouvelle Vague so res pokazali v svoji najboljši luči in lahko rečem le, da jih komaj spet čakam, tokrat še bolj nestrpno. Res eden boljših koncertov v moji skromni zgodovini obiskovanja koncertov …

Vladimir Petkovič

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.