Posmoderno je moderno – Animal Collective

animal_collective_01

Ljubljana / Metelkova mesto / Menza pri koritu
16. 10. 2008
Vstopnina: 15 € / 18€
 
Pred že lepim časom sem z znancem debatiral, da je Slovenija kar se koncertnih imen tiče pravzaprav bedna: zagovarjal sem tezo, da se nihče, ki v glasbi kaj pomeni, ne ustavi tukaj. Pa nisem imel v mislih velikih imen, ampak tiste srednje velike skupine, ki rinejo sceno naprej – mala velika imena. Ko se je z White Stripes pojavil blues-rock duo boom (še preden so le-ti postali MTV band), pa že prej, ni bilo v Sloveniji o tem ne duha ne sluha. Tudi preporod kanadske, natančneje montrealske scene, nas je popolnoma obšel. Vedno capljamo zadaj. To ima na eni strani svoje vzroke in opravičila, od geografske pozicije do pomanjkanja urbanosti, na drugi pa tudi zgodovinsko utemeljene protiargumente, kot na primer punk in novi val, in dandanašnje primere oziroma poskuse dobrih praks. Preprosto povedano: pričakovati koncertni raj na sončni strani Alp je kozlarija, da pa vsemu prikimavamo, pa spet ni prav. V tem smislu so Animal Collective, čeprav z zamikom, prijetna oaza zapečkarske puščave. Če smo čisto pošteni je letošnji vinotok kar se koncertov tiče v celoti oaza: band z potencialom so nas obiskali Left Lane Cruiser, špica današnjega dne so Animal Collective, Thee Silver Mt. Zion so veliko ime ene scene, Gallon Drunk pa že žive legende.; marsikoga sem izpustil. Kulturno.
 
Polna Menza pri koritu zato ni bila presenečenje. Osrednja tema večera je bil nov album Strawberry Jam (2007,Domino ), ki so ga hvalili in ga še hvalijo. Ker gre pri Animal Collective za izredno eklektično zasedbo, s širokim spektrom glasbenih odtenkov, nisem točno vedel, kaj naj od koncerta pričakujem, saj je mogoče iz njihovega repertoarja sestaviti kolaž scenarijev. Tega je zaznamoval predvsem več kot odličen občutek za ritem. Kolektiv je začel počasi in neopredeljeno, skoraj mimikretično so skrivali prave namene. Potem pa so iz skladbe v skladbo nadgrajevali identiteto in odstranjali maske ter odvečne šume. Ko so čisto na koncu združili osnovno glasbeno formo melodija-ritem, ki kulturno neodvisno generira občutke ugodja v človeških možganih, je bilo to to. Sledil je še bis, ki pa je bil po mojem mnenju napaka. Če bi izpustili odhod z odra ter zaključili, kot so to storili v bisu, s Peacebone, bi odšli na vrhuncu. Saj ne bi bilo za povedati nič več. Zato pa tokrat Schumachersko; potegneš še eno sezono, vsi vedo, da si velik, ampak na koncu drugo mesto.
 
Vendar vsekakor koncert, ki je in bo zaznamoval letošnje leto. Animal Collective vsaj malo zadovoljujejo postomodernega kozumenta v naši rajnki. Eklektika in, vsaj površinska, neopredeljenost, ki funkcionirata najbolje, ko se zreducirata na čisti rock ‘n’ roll. Na Zapadu ništa novo.
 
Tekst: Matjaž Jaušovec
Foto: Jurij Bizjak 
 

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.