Paul Gilbert v Orto klubu

paul_gilbert_01

Ljubljana / Orto bar
14.10.2008

Priznati moram, da mi pred koncertom Paula Gilberta v Orto baru kaj več kot to, da možakar spada med najboljše in najhitrejše kitariste tega trenutka in da je v osemdesetih skupina Mr. Big, katere kitarist je bil Paul v tistem času, po lestivcah harala s spevno balado To Be With You, ni bilo poznano. A včasih se rad pustim presenetiti in odidem na kakšen koncert, ne da bi si že vnaprej ustvarjal kakršnakoli pričakovanja.

Da je mož poznan tudi v naših logih, je bilo sklepati že po nabito polni Leseni dvorani Orto bara, prvič pa sem na tem prizorišču tudi doživel, da je bilo fotkanje omejeno na tri komade in se na tem mestu lepo zahvaljujem organizatorjem, da so me, s pospravljenim fotkičem seveda, pustili prisostvovati do konca koncerta.

Sam koncert se je začel kar udarno in tempo preko celotnega koncerta, ki je trajal nekako uro in pol, ni padel. Seveda je bilo pričakovati tu in tam kakšno balado za sprostitev ter bobnarjev solo nekje na sredini koncerta, a hard rock / heavy metal ritmi hitrih komadov skozi skorajda celotne koncert so poskrbeli, da je koncert skorajda zdrvel skozi publiko. Seveda ima veliko zaslug pri tem tudi Paulova virtuoznost, ki je v prve bojne linije pritegnila četico najverjetneje mladih nadobudnih kitaristov, ki so mu zavzeto gledali pod prste. Sam bend, ki ga sestavljajo poleg zvezde večera še odlični Craig Martini na basu, energični Jeff Bowders za bobni in malce v ozadju, a nepogrešljiva Emi Gilbert na klaviaturah je bil odlično uigran in moje uho pravzaprav ni ujelo nikakršne napake, tako da se je na trenutke dozdevalo že, kot da poslušamo posnetek in ne živ nastop, kar pa glede na natrpan urnik evropske turneje niti ni tako presenetljivo. V dveh mesecih bodo na odru skorajda vsak večer, da pa turneja ne bi bila prelahka, na spletni strani ponuja tudi VIP vstopnice, ki vključujejo tudi učne ure igranja kitare. Skratka, gre za glasbenika, ki z vso dušo in rokami živi za muziko in ki je brez posebne publicitete sposoben iz sebe preprosto potegniti kar največ. In temu smo bili priča tudi v torek zvečer.

Paul na turneji sicer predstavlja svojo najnovejši CD, s katerega je bilo tudi največ zaigranih komadov, nam je pa privoščil tudi nekaj malega njegove starejše godbe, v bisu pa še, le kaj drugega kot Red House Blues naj kitarista vseh časov naprej in nazaj Jimi Hendrixa. Če strnem vtise smo bili priče enemu izmed boljših koncertov zadnjega časa, Paul Gilbert pa je vsekakor ime, ki si ga moram zapomniti za vnaprej.

Tekst in foto: Uroš Škrjanc

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.