Katalena v Cvetličarni

katalena_03

Ljubljana / Cvetličarna Mediapark
23.10.2008
Vstopnina: 17 / 20 €

Tako. Katalena se je, vsaj kar se koncertov tiče, za kako leto poslovila od Ljubljane. To sicer ne pomeni, da jih na koncertnih odrih kako leto ne bomo več videli, vendar se boste morali vsi, ki jih boste želeli videti in poslušati, morali odpraviti v Maribor, Radovljico ali Ravne na Koroškem, kjer bo bend igral v novembru. Bo pa zato ob letu osorej bojda zelo zanimivo v Cankarjevem domu, kjer naj bi bend na oder postavil pravi mali spektakel. Živi bili pa vidjeli.

Nekateri slovesi so malce bolj žalostni, drugi pa so bolj vesele narave in prav krivično bi bilo, če bi koncert v Cvetličarni uvrstil v prvo skupino. Pred skorajda polno dvorano so v uri in pol še enkrat lepo pokazali zakaj so fenomen, ki vse bolj tudi prerašča tudi meje naše male domovine. Ne samo da imamo opravka s šesterico odličnih glasbenikov, na vrhu katerih kot jagoda na torti pravzaprav lebdi pevka s karizmo, no ja, Sapramiške Vesna Zornik. Skupina, ki jo poleg pevke sestavljajo še Polona Janežič (klaviature), Boštjan Gombač (klarinet, flavte, tolkala), Tibor Mihelič Syed (bas kitara), Boštjan Narat (kitara, mandolina) in Robert Rebolj (bobni) zna na odru dejansko sestaviti nekakšen svoj, malce sanjski in ne ravno prizemljen svet, v katerem prevladujejo aranžmaji ljudskih pesmi ali pa avtorski komadi, ki jih navdihuje ljudsko izročilo. Občudovanja vredna je preprostost in lahnost podajanja njihove glasbe publiki, s katero bend brez težav najde stik, pa najsi bo to skulirana, malce groovy Lisica ali pa težka, temačna, malce apokaliptična Zrelo je žito, ki so nam jo prihranili za sam konec koncerta, tako da med publiko, vsaj v prvih vrstah, niti ni bilo malo tistih, ki so z zaprtimi očmi morda malce v transu uživali v koncertu.

Vsekakor je njihovo prepletanje ljudskega izročila in na čase tudi težkih ritmov, predvsem kitare, svojsko za naš prostor in se precej razlikuje od pojma etno muzike, ki smo jo navajeni. Če ne poznate njihove muzike, si lahko vse albume preposlušate na njihovi strani, vsekakor pa je Katalena eden izmed bendov, ki jih je preprosto potrebno videti. Toplo priporočam.

Tekst in foto: Uroš Škrjanc

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.