Gilles Peterson v Sub Subu

SubSub Gilles P. 2

Klub Sub Sub, Ljubljana
24. oktober 2008
 
Pretekli vikend ni minil le v znamenju prestavljanja urinih kazalcev, marveč tudi premierni predstavi mojstra hibridizacije glasbenih stilov – Gilles Petersona. Organizacijsko poslanstvo si je drznil prevzeti Ljubljanski klub Sub Sub, ki je poleg K4 še »ambientalno« ustrezen prostror, kjer se »jazz sreča s funkom«. In še marsikaj z marsičem.
 
Kot je bilo za pričakovati je Gilles prikazal širok spekter glasbenega stila, od broke beata, soul undergrounda, deep/tribal housea pa vse do izmuzljivo opisljive različice housa z elementi sambe, pa tudi že-pozabljeni komadi iz sfere čikaškega housa so uspeli najti pot do ušes ljubljanske publike. Ta se je odzivala v skladu z narekovanim ritmom. Pregresivno regresiven set pač ni dopuščal plesa brez prekinitve, bolj pomembno je to, da je bila kombinacija med bolj ali manj plesnimi deli seta umerjena z pretanjenim občutkom. Tudi Gilles je bil videti pretežno zadovoljen z občutenim.
 
Navkljub očitku in preziru nekaterih klasičnih jazzerjev, ki Acid Jazz gibanja ne odobravajo, pa je Petersonu uspelo, kar si je zadal: Osvežiti in modernizirati zvrst ter ga približati mlajšim od 30 let. Z ozirom na petkovo gostovanje se kot kaže zgodba nadaljuje. Do morebitnega naslednjega obiska, ko bomo spet preverili, kako se glasbeno Gillesov svet obrača …
Tekst: Saso Stojanov
Foto: Jelena Markovic
 

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.