Brata Wright n-tič v Sloveniji – Hanson Brothers

hanson_brothers_02

Ljubljana / Orto bar
17.10.2008
Vstopnina: 13 / 15€

Neuničljiva kanadska brata Wright (John in Rob) sta v bolj ali manj enaki družbi, kar velja tako na odru kot pred njim, stalnica slovenskih klubskih odrov. Če se te skrajno vesele in prijateljske slovensko-kanadske naveze lotimo kronološko, nas skupaj s Tomom Hollistonom v zasedbi Nomeansno razveseljujeta že celih 20 let. V letu 2007 je bila ta naveza še posebej trdna, saj so se jeseni ustavili kar v treh naših klubih (Cvetličarna Mediapark, Kompleks in MKK). V petek 17.10.08 pa so se v zasedbi The Hanson Brothers po štirih letih in pol, ko so nam godli na Mostovni v Novi Gorici, zopet oglasili pri nas, to pot v Orto baru. Za začetno hrupno ogrevanje publike je poskrbela ljubljanska indie – fusion – nu-jazz skupina Crazed Farmers.

Hansoni so od leta 1992 dalje izdali kar nekaj singlov ter štiri ploščke, od katerih je letošnji koncertni in sliši na ime It’s A Living. Ernieja Hawkinsa, ki ga na pričujočem izdelku še najdemo na bobnih, je na letošnji turneji nadomestil Mike Branum iz kalifornijskega punk tria The Freak Accident. V slabi uri in pol trajajočem koncertu so nam zaigrali kar 26 pesmi z vseh treh studijskih albumov. Energičnost frontmena Johna, ki nas je v pravi punk maniri stalno pozdravljal z iztegnjenim sredincem, njegova mladostno uporniška drža, krajši spontani komični vložki v stilu metanja bobnarskih palčk med člani zasedbe, manjšega »pretepa«, ki se je končal brez hujših poškodb, ter komuniciranje z ostalimi člani benda in publiko so nas držali v gibanju od začetka do konca koncerta. In čeprav so bili vratovi in grla že rahlo razboleti, smo jih vseeno uspeli še dvakrat priklicati nazaj na oder.

V glasbi, ki jo ustvarjajo Hansoni, je čutiti močan vpliv Ramonesov. Besedila večinoma govorijo o temah, kot so pivo, ženske, izgubljene ljubezni ter hokej. In če k vsemu temu pridodamo še preizkušene odrske mačke v značilnih hokejskih opravah, ki se jim leta poznajo le v osivelih pričeskah in ne tudi v energiji, ki jo izražajo na odru, potem je to vsekakor zasedba, ki te ne pusti ravnodušnega. Prav preprostost, spontanost ter iskrivost naših starih znancev, ki se po nastopu še vedno radi slikajo in podružijo z obiskovalci ter z veseljem odgovarjajo na naša tako željena vprašanja v stilu: »Will you be here next year?« so tisto, kar nas vsako leto znova prepriča, da se srečamo … v kateri koli zasedbi pač že. Nasvidenje … baje, da že naslednje poletje v trši obliki z Nomeansno. Juhu!

Tekst: Marjan Šinkovec
Foto Jurij Bizjak

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.