Belfast Food – Live in Tvornica (CD / DVD)

Belfast Food - Live in Tvornica (CD / DVD)

Belfast Food – Live in Tvornica (CD / DVD)

2008, Dallas records

Skupina Belfast Food prihaja z Reke, Hrvaška in pod tem imenom deluje od leta 1996, ko so člani skupine na enem izmed koncertov v klubu Grga na Grobniku pri Reki ugotovili, da jim trenutno ime skupine Ima Tu Neshto pravzaprav ni všeč. Rezultat ‘mozganja’ je bilo novo ime skupine Belfast Food, nad katerim so bili vsi navdušeni.

Skupina je pravzaprav začela že v zgodnjih devetdesetih letih, ko so trije sošolci iz srednje glasbene šole – Marko Anić (vokal, harmonika, akustična kitara, piščali, banjo), Hrvoje Hodak in Sebastian Mavrić (violina, vokal) odkrili nove zvoke, ki so prihajali z Irske. Glasba jih je prevzela do te mere, da so začeli preigravati priredbe znanih irskih napevov, ki so jih takrat v originalu izvajali legendarni The Dubliners, Chifteansi, Pougesi in drugi. Trojici se je na eni izmed zabav spontano pridružil Erik Malnar (vokal, električna in akustična kitara, banjo) in postal njihov stalni član. Poleg njih danes v skupini sodelujeta še Marko Jurić (bobni) in Alen Širola (bas kitara, vokal, akustična kitara).

V svoji skoraj 15 letni karieri so se Belfast Food profilirali kot ena najkakovostnejših hrvaških koncertnih atrakcij, katerih koncerte si velja ogledati. Čeprav so že od začetka zapisani irski in keltski glasbi, so na svojih štirih albumih ustvarili tudi vrsto avtorskih skladb, ki so se rezultirali v hitih kot so Mate i Matilda, Van iz grada, Trivijalna stvar in Lagano, lagano.

Njihov drugi live album (prvi je bil debi album z naslovom Live In Rijeka) z naslovom Live In Tvornica vsebuje posnetke z izjemno uspešnega koncerta, ki so ga odigrali v zagrebški Tvornici kulture na dan Sv. Patrika 17. 3. 2007. CD sestavlja skupno 16 skladb, ob zgoraj naštetih hitih še Šporki stari grad, Tarantella Fiumana, Rocky Road To Dublin, Irish Rover in druge. Poseben dodatek zadnje izdaje skupine Belfast Food je DVD z istega koncerta, ki prav tako vključuje 16 skladb v nekoliko drugačnem vrstnem redu in z dodatkom krasnega violinskega sola Sebastiana Mavrića in venčka Podravske, Virovske i Koprivnićke polke.

CD/DVD izdaja »Live in Tvornica« skupine Belfast Food je odličen prikaz tega, kaj lahko od skupine v živo pričakujemo. Vročo, vlažno, ognjevito glasbo, ki redko koga pusti hladnega.

Iztok Rodež

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.