‘The Final Two’ – se vidimo, George!

foto: Joshua

foto: Joshua

London / Earls Court
24.8.2008
 
George Michael je v ponedeljek z zadnjim koncertom v Londonu zaključil turnejo 25LIVE, ki se je iz načrtovane trimesečne spontano prelevila v dvoletno. V Evropi in ZDA je skupaj imel 103 koncerte. To je bila njegova prva turneja po 15 letih, zadnjo turnejo (Cover to Cover Tour) je imel leta 1991. Svoja zadnja dva koncerta v Londonu v nedeljo in ponedeljek (24. in 25.8.2008) je  imenoval ‘The Final Two’, kar se navezuje na zadnji skupni koncert dua Wham! na stadionu Wembley v Londonu leta 1986 ‘The Final’. Kljub temu  so imeli njegovi oboževalci v soboto, 30.8.2008 v Copenhagnu na stadionu Staden imeli še zadnjo priložnost za slovo (The Final One).
 
Koncert je bil napovedan za 20.00 uro, začel pa se je 20.20. Že to je občinstvo prijetno presenetilo, saj je George na svojih koncertih vedno zamudil vsaj pol ure. ‘Vem, da na vaših vstopnicah piše, da se koncert začne točno ob osmih, in da vedno zamudim, vendar ne morem dopustiti, da bi katerikoli oboževalec zamudil začetek koncerta’. (koncert v Bostonu, 27. julija 2008).
 
Koncert, ki je trajal več kot dve uri, je (znova) pokazal Georgev izreden pevski talent, mehak in hkrati močan vokal, njegovo odlično glasbeno komponiranje in pristen nastop. Kljub dolgoletni odsotnosti z odra je z njemu značilno lahkoto celotno občinstvo, sestavljeno iz vseh generacij, zlahka ohranjal popolnoma navdušene, če že ne kar v transu. Jasno je bilo, da ima še vedno nerazložljivo držo in karizmo, ki manjka tolikim današnjim zvezdnikom. Njegovo petje je bilo impresivno enako kot v začetku kariere, čudovito v čustvenih baladah in disko-pop pesmih.
 
K odlični izvedbi so pripomogli tudi izvrstni spremljajoči pevci. Glasbeniki so bili na posebnem odru v treh nivojih diskretno postavljeni v zadnji del glavnega odra, levo in desno od velikega led displeja, ki se je iz vertikale kot slap nadaljeval po odrskih tleh proti občinstvu in se je na koncu zlil proti tlom.
 
Koncert je začel s pesmijo Waiting (reprise), ki jo je zapel občinstvu neviden, za odrom. Ob zadnji vrstici besedila ‘Here I am’ so se odprla vrata na oder in ob največjem možnem kričanju in ploskanju občinstva je na oder stopil – George. Takoj je nadaljeval s Fastlove, ki se je na koncu prelil v funky-soul izvedbo I’m Your Man ’96. Po koncu pesmi je zaklical: ‘Tega vam ne morem narediti!’ in takoj zapel še originalno pop verzijo, ki je množico zopet popeljala do maksimalnega navdušenja. Sledila je Father Figure in čustvena You Have Been Loved. Iz 80-ih je med drugim zapel Everything She Wants in se vmes še malo pošalil na račun heteroseksualnega besedila (‘pravo dekle zame’ – ‘ja, seveda!’). Nato je sledila poslastica: Precious Box. Pesem, je izvajal le na nekaj koncertih turneje in ki jo je izdal na albumu Patience leta 2004. Klubski zvok se je prelevil v izjemno gospel priredbo One More Try in nato še v tesnobno balado Jesus to a Child. Slednjo je na evropskem delu turneje vsakokrat posvetil svojemu leta 1993 preminulemu partnerju Anselmu Feleppa. Vzdušje je zopet postalo bolj veselo z Easier Affair, eno njegovih novejših pesmi, v kateri opisuje svoje novo življenje, brez oziranja na druge ljudi. Na koncertu jo je posvetil ‘vsem angleškim družinam – je pesem o tem, da živimo svoje življenje ne oziraje se nato, kaj si o nas mislijo drugi’. V prvem delu je izvajal še Too Funky, ki je originalno, skupaj s še tremi pesmimi, izšla na CDju v okviru projekta zbiranja denarja za ozaveščanje o ADSU: Red Hot + Dance. George je tudi tantieme omenjene pesmi odstopil temu projektu. Zadnja pesem prvega dela pa je bila Shoot The Dog, anti-Blairovska pesem, v kateri je (zdaj že bivši) britanski premier predstavljen kot pasji ljubljenček ameriškega predsednika Busha. Ob koncu pesmi se je na odru napihnila ogromna Busheva figura z angleškim buldogom (Tony Blair) v kočljivem položaju.
 
Drugi del koncerta se je pričel z ritmičnim Faith in se s Spinning The Wheel prelevil v erotičnega, ko je cela dvorana po Georgeovih navodilih zibala z dvignjenimi, iztegnjenimi rokami. Morje rok je bilo neskončno. Sledila je ‘sposojena’ pesem Feeling Good, ki je bila tema zadnje epizode ameriške nanizanke Eli Stone (sezona 2008), v kateri so v vsakem delu uporabili po eno pesem iz bogatega Georgevega repertoarja in v kateri je nastopil tudi sam. Nato je bilo občinstvo deležno še ene poslastice: Roxanne (v originalu jo izvaja Sting), ki jo je pred tem izvajal le na koncertih v ZDA. Interpretacija je bila vrhunska, ‘unplugged’ zadeva. Za to je bila na vrsti še ena balada My Mother Had a Brother, ki je posvečena Georgevemu stricu, ki je zaradi svoje homoseksualne spolne usmeritve naredil samomor. V pesmi opisuje, kako težko je bilo biti homoseksualna oseba v Veliki Britaniji v 60-ih. Nato so se pesmi, ki so sledile, zlile v en sam veliki finale, ki mu ni bilo kmalu konca. Najprej Amazing (pesem vsakič posveti svojemu sedanjemu partnerju Kennyu Gossu) in Flawless, ponovno dve njegovi novejši pesmi. Med izvajanjem pesmi Outside je nosil policijsko uniformo s čimer je kombiniral sijajen računalniško izdelan video Los Angelesa na velikem zaslonu. Outside je bila pesem, ki jo je George duhovito napisal po tem, ko ga je ‘pri nespodobnem dejanju’ leta 1998 v javnem stranišču v Los Angelesu zalotil policist pod krinko. Sledila je ‘klasika’ Careless Whisper in še eno presenečenje: Fantasy, ki je na evropskem delu turneje še ni izvajal. Freedom 90 je bil popoln finale, lahko celo rečemo himna, za kričeče občinstvo.
 
‘Hvala za čudovitih 25 let’, je rekel George, ki je vidno užival v koncertu. Zakaj torej slovo? George pravi, da je prestar za tako (naporno) življenje in da si želi mirnega, javnosti skritega življenja. Turnej v tako velikem obsegu, kot je bila ta, zagotovo ne bo imel več. Očitno pa se George ne bo mogel nikoli dokončno posloviti. Na koncertu je bilo to popolnoma jasno – ljudem ima za sporočiti še toliko stvari. George je med koncertom napovedal tudi izid svoje nove božične pesmi. Pesem je napisal skupaj s prijateljem iz otroštva Davidom Austinom, spremljala pa jo bo tudi priredba Feeling Good. Na božični dan, 25. decembra, bomo pesmi lahko brezplačno kopirali z interneta. Seveda je ta njegova objava v dvorani povzročila huronsko navdušenje. Morda nam resnično ne bo potrebno čakati dolgo na njegovo vrnitev, s čimer bo, lahko stavimo, osrečil veliko ljudi.
 
DODATEK:
George Michael je angleška pop ikona, vse odkar se je skupaj z Andrewon Ridgeleyem v duetu Wham! leta 1982 z bliskovito naglico povzpel na vse glasbene lestvice. Za sabo ima že več kot 20 let solistične kariere, v kateri je dosegel velikanski mednarodni uspeh. Prodal je preko 100 milijonov plošč po vsem svetu, od albuma Faith do zadnjega albuma Patience. V Veliki Britaniji je bil proglašen za najpogosteje izvajanega glasbenika zadnjih dvajsetih let.
PetraFreedom
 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.