Steve Winwood – Nine Lives

Steve Winwood - Nine Lives

Steve Winwood – Nine Lives

2008, Columbia

Angleški glasbenik Steve Winwood je eden izmed tistih, ki danes niso več obremenjeni z uspehom, zato je tudi njegova glasba neobremenjena in se ne ozira na trenutne glasbene trende. Začel je že v začetku šestdesetih letih s skupino The Spencer Davis Group, nadaljeval pa v super skupinah Traffic in Blind Faith.

S ploščo Nine Lives se Stevie vrača v čas skupino Traffic, ki je v tistem času slovela po odlični mešanici rocka, angleškega folka in jazza. Minimalni nabor instrumentov, ki jih Steve uporablja na novi plošči, mu pušča ogromno prostora trem ključnim stvarem – njegovemu odličnemu glasu, hammond orglam in izredno okusnemu igranju kitare. V vseh teh letih, ko je Winwood prisoten na glasbeni sceni, je zgradil svoj slog igranja orgel in kitare, brez presežnih solističnih preigravanj, omejuje se zgolj na ustvarjanje izredno okusnega ozadja za pripovedovanje zgodb. Plošča tako zveni izredno sveže, aranžmaji pa so narejeni z veliko mera okusa. Plošča je do neke mere avtobiografska, saj Steve poslušalca v devetih skladbah popelje čez življenjsko obdobje z vsemi vzponi in padci, ki jih prinaša življenje.

Plošča Nine Lives Stevia Windwooda je stilsko neopredeljiva. Kljub temu, da Steve v vseh skladbah prepleta različne glasbene zvrsti, od bluesa, rocka, popa, funka, jazza do afriških glasbenih vzorcev, glasba ostaja glasba. In ravno to je tisto, kar pri tej plošči navdušuje.

Iztok Rodež

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.