Niet naposled tudi na Metelkovi

Common Sence Society

Common Sence Society

 Letni oder Gala Hale, AC Metelkova, Ljubljana
13.9.2008
Cena vstopnice: 10 €
 
V vsesplošni nietomaniji, ki se je pričela po spomladanskem koncertu v Orto baru, se je kultna skupina naše in vaše mladosti predstavila tudi širši metelkovski populaciji v sklopu številnih kulturno-glasbenih dogodkov ob petnajstletnici obstoja AC Metelkove.
 
Za primeren uvod je poskrbela predskupina Common Sense Society s simpatično basistko in vokalistko sKabino ter pregnala hlad sobotnega večera na letnem odru Gale hale. Po daljšem premoru, večinsko izkoriščenem za krepčilo v notranjih prostorih Gale, je na oder končno prispela zasedba Niet. Dežniki so se zaprli, v slabi uri prepevanja starih komadov, obujanja mladostnih spominov in relativno visoke stopnje nostalgije med prisotnimi pa je ponehal tudi dež. S spretnim odmerjanjem so poskrbeli za kar dva ponovna prihoda na oder, med katerima prvi je zaznamoval vrhunec večera s pesmijo Bil je maj, medtem ko so v drugem ponovili že odigrano Vijolice. Čeprav so največje odobravanje med občinstvom poželi prav stari hiti, so v sobotni repertoar zelo dobro vključili tudi dve pesmi iz novejše produkcije.
 
Nieti so pač Nieti; spektakularna vrnitev, večno oboževan nabor pesmi in splošno priznanje, ki ga je nov pevec Borut Marolt od širše javnosti doživel predvsem po koncertu v Križankah, so zagotovilo uspeha za še kar nekaj nastopov. Kljub številnim polemikam o njihovi vrnitvi, pogosto prav hudomušno usmerjenim v finančne sfere in primerjave s Sex Pistolsi, ga ni, ki jim ne bi želel prisluhniti v živo vsaj enkrat. Nietomanija tako za seboj pušča kopico prijetno zmedenih osebkov na razponu med popolno sentimentalnostjo ob spoznanju, da pa tokrat ni bilo potrebno pritisniti »play« na kasetofonu, in med navidez hladno brezbrižnostjo, zaznamovano vsaj s posameznikovim presenečenjem nad poznavanjem prav vseh besedil. Kar je lahko za nekoga, ki ni ravno pristaš kakšne pop skupine, prav šokantno spoznanje.
 
Spoznanje, ki postavlja Niet na nedvoumno mesto kultne skupine širšega kulturnega prostora kar nekaj generacij, to pa bo, kot kaže z njihovo novo produkcijo, doživelo obetajoče nadaljevanje.  
 
Tekst: Mojca Mayr
Foto: Žiga Lovšin

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.