Krug: Tribute to EKV v Cvetličarni

ekv_02

Ljubljana / Cvetličarna Mediapark
25.09.2008

Eden izmed najbolj prepoznavnih bendov, ki so izšli iz beograjskega novovalovskega dogajanja v prvi polovici osemdesetih let, je vsekakor EKV. Pred časom smo v Cvetličarni že videli Električni orgazam, Koja pa, ki je z Milanom Mladenovićem v začetku osemdesetih igral v skupini Šarlo akrobata, pa ravno tako v Cvetličarno prihaja 30.10. s svojo zasedbo Disciplina Kitschme. Tako nam poleg VIS Idolov manjkajo še EKV, a ker je postava, ki je pod imenom EKV najbolj prepoznavna, že precej časa v večnih loviščih, smo se bili primorani zadovoljiti z njihovimi posnemovalci, morda bolje rečeno nasledniki, saj so vsi člani skupine Krug tako ali drugače skozi različna obdobja sodelovali v EKV.

Tako smo se v četrtek lahko dodobra naposlušali v glavnem bolj poznanih skladb s praktično vsega obdobja njihovega ustvarjanja, tako iz njihovega zgodnjega (Tatoo, Modro i zeleno, Oči boje med), kot tudi iz poznejšega obdobja (Zajedno, Karavan, Par godina za nas), ko so člani Kruga sodelovali v EKV. Da je legende včasih potrebno pustiti tam, kjer so, in da je obujanje le teh dostikrat zelo vprašljivo početje, je bilo jasno že na začetku koncerta, ki se je pričel zelo mlačno in brez kakšne posebne energije, ki je bila značilna za žive nastope EKV. Sam na žalost originalne zasedbe nikoli nisem videl v živo, a že koncertni posnetki, ki se jih da dobiti na internetu, ki so izšli na albumu EKV LIVE 1986, ko je skupina zaporedoma razprodala nekaj koncertov v Zagrebškem Kulušiču, in posnetki, ki jih lahko najdemo na ponovnih izdajah CD-jev Ljubav, Par godina za nas, Dum dum in Neko nas posmatra, kažejo na to, da je skupina pod vostvom Milana Mladenovića premogla energijo, ki je preprosto neponovljiva. Sama izvedba je bila sicer korektna (Sarajlić Aleksandar – bas in vokal, Marko Milivojević – bobni, Predrag Stevović  – kitara), in tudi glasovne sposobnosti pevke Tanje Jovičević so zavidanja vredne, a skupina se je ujela nekje med preigravanjem komadov druge skupine in nezadostnim lastnim pečatom. Na odru se jim je pridružil še Theodore Yanni, ki je poskrbel za atraktiven solo v komadu 7 dana, in pozneje še Slaviša Stojanović, ki ga bolj kot glasbenika ljubitelji nogometa poznajo kot trenerja Celjanov. Zanimivo je to, da se je bend razživel šele v zadnjem bisu, ko so zaigrali Mali čovek, Niko kao ja in Ona se budi, vsi komadi skupine Šarlo akrobata, a na žalost je bilo tudi tega bisa kaj kmalu konec.

Da je legenda EKV še vedno živa, je dokazala kar polna Cvetličarna, ki je večino komadov znala na pamet in očitno uživala v obujanju spominov, osebno pa mi je na koncu ostal grenak priokus, da sem najboljše pač na žalost za vedno zamudil.

Tekst in foto: Uroš Škrjanc

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.