Iggy Pop v Ljubljani »rešil rock«

IggyPop-FOTO_MarkoMazej_5

Kje? Mala Hala Tivoli, Ljubljana
Kdaj? Ponedeljek, 29. september 2008
Za koliko? Parter: 36/39€; tribuna: 39/43€
 
 
15 let je minilo od zadnjega obiska »botra punka«, »rešitelja rocka« kakor ga tudi imenujejo, v Ljubljani. Najzvestejši fani so ga lahko videli pred nekaj leti na Hrvaškem, predzadnji koncert Iggya Popa in The Stooges v okviru te turneje, ki naj ji kar nekaj let ne bi sledila nobena, pa je pripadel naši prestolnici.
 
V mali dvorani Hale Tivoli so se že nekaj čez osmo uro ugasnile luči, s tem skrile ogromno praznino na desni strani parterja in tribun ter napovedale nastop predskupine Psihomodo pop. Čeprav po žanru ne ravno skladni z zvezdami večera, so hrvaški rockerji, s karizmatičnim frontmanom Davorjem Gobcem na čelu, ogreli prisotne. Petinštirideset minutna uvertura, katere presežek je bila najbrž legendarna Frida, je postregla z dobro energijo na odru in pod njim in potrdila, da je bila izbira predskupine pravilna. A najbrž so bili redki pripravljeni na eksplozijo, ki se je odvijala že pol ure za tem.
 
Ob podobnih koncertih me je vedno strah neprimernega obiska. Glasbeniki, ki so nekonvencionalni do te mere, da jih niso nikoli na veliko predvajali, pa so vseeno pustili velik pečat na glasbeni sceni, imajo pri nas vseeno kar nekaj občinstva med starejšo generacijo, ki pa se ponavadi zelo maloštevilno odziva na obiske njihovih vrstnikov pri nas. Del mladine, ki pa delo in pomen legend, pa morda ne verjame v pogrevanje stare slave in se ne odloča za nakup karte, ki bi jim omogočila stik s preteklostjo. Tudi tokrat je v začetku izgledalo precej klavrno, a se je dvorana vendarle napolnila do te mere, da je bil ambient tisti pravi. Seveda tudi prvi dan v tednu obisku ni delal usluge.
 
Enainšestdesetletni Iggy Pop slovi po nastopih na katerih prekipeva od energije, vendar je to videti v živo vseeno šok. Zadnja leta pač nismo navajeni na to, da bi doživeti stage diving že po petnajstih minutah in norenje dvajsetih obiskovalcev koncerta skupaj z nastopajočimi, kot se je to zgodilo tokrat. Če smo imeli ob marsikaterem zvezdniškem glasbenem obisku pri nas občutek, da varčujejo z močmi na račun male Ljubljane v primerami z drugimi evropskimi prestolnicami, tega tokrat ni bilo mogoče trditi niti za trenutek. Iggy je tokrat rešil sloves rocka.
 
Prav ničesar ne moremo očitati niti instrumentalistom, ki so svoje, kljub tehničnim težavam sredi koncerta, odigrali korektno in z veliko energije, a je hkrati nanje lahko pozabiti ob frontmanu, ki vso pozornost vleče nase.
 
Najbrž je marsikateri od obiskovalcev pogrešal Passengerja, Real Wild Child in Lust for life, iz časov Iggyevega samostojnega ustvarjanje. Zasedba pa od ponovnega snidenja leta 2003 igra njihov železni repertoar iz The Stooges, Fun House in Raw Power.
 
Kratkost koncerta (ura in petnajst minut) ni razlog, da koncerta Iggya Popa and The Stooges ne bi razglasiti za koncertni višek tega leta. Morda ne po velikosti, morda ne po odmevnosti, prav gotovo pa po tisti pravi energiji, ki gre z odra med občinstvo in nazaj. Prav gotovo koncert, ki ga ne bi hotela zamuditi in ki bo služil kot nov mejnik za odlično vzdušje na koncertu, ki ga ne bo lahko preseči.
 
Tekst: MojcA SelaK
 
 
Setlista:
1. Loose
2. Street
3. 1969
4. Dog
5. TV Eye
6. Real Cool Time
7. No Fun
8. 1970
9. Fun House / LA
10. Skull Ring
11. Search & Destroy
12. My Idea Of Fun
13. I Got A Right
14. Trollin`
15. Electric Chair
16. Little Doll
17. Raw Power

 

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.