Bosna Faces

bosna001_Cesar

festival Bosna Faces
15. in 16. 8. 2008
Banovići, BIH

Sredina avgusta je pomenila vrhunec poletnega dogajanja tudi v Banovićih, mestecu za devetimi gorami in sedmimi vodami, nekaterim bolje poznanem po železniški progi Brčko – Banovići, ki so jo po drugi svetovni vojni gradili naši dedje in babice v okviru mladinskih delovnih brigad. To pretežno novo mesto je v dveh dneh iz poletnega hiberniranja zbudil festival ‘Bosna Faces’, ki je že tretje leto vanj ponesel etno in rock zvoke različnih glasbenih skupin in posameznikov iz Bosne, pa tudi Finske, Peruja in Kolumbije.

Festival se je začel razvijati znotraj Mladinskega centra "Pinkland" v povezavi s finskimi partnerji; fakulteto Humak in nevladno organizacijo Etnokult, ki ima poleg matičnega"Faces" festivala, ki se dogaja v malem finskem mestecu Karjaa in vsako leto privabi prek petnajst tisoč ljudi, pod okriljem še nekatere druge festivale na Finskem in drugod po svetu.

Ena glavnih idej ‘Bosna Faces’ festivala je mobiliziranje mladih in spodbujanje njihove iniciative ter kulturna oživitev mesta, ki je v povojnem času bolj ali manj v stanju "Trnuljčice" in čaka, da ga nekdo prebudi. To je letos odlično uspelo ekipama Pinklanda in Etnokulta, ki sta na odre tamkajšnjega ‘Kluba 75’ na petkov večer pripeljali skupine Black Tatoo iz Živinic, Impulse iz Novega Travnika, Grupo Do iz Doboja ter Vanity Ink iz Helsinkov. Večer je minil v bolj ali manj punk-rock vodah, ki jih je za prijeten iztek z ritmi salse in sambe zaokrožil kolumbijski d.j. Habacuc El Possu.

Naslednji dan je sledil koncert v centru mesta, kjer je bil namen organizatorjev med drugim tudi prestreči sprehajalke in sprehajalce, ki si vsak dan nekaj po devetnajsti uri nadanejo večerni outfit in make-up ter se odpravijo na glavno mestno ulico, ki se tedaj spremeni v pravo promenado. Tam so nastopali Cesar Aguila iz Peruja, ki je med mladimi vzbudil veliko zanimanje za tradicionalna peruanska glasbila in način igranja nanje. Za njim so prišli na vrsto  zafrkantski Bratstvo i Jedinstvo iz Tuzle, skupina Metro, prav tako iz Tuzle, domači Impuls ter Sasi iz Srebrenice. Svoj energičen nastop so na koncu ponovili še finski rokerji, ki so publiko pozdravili z besedami »Forget about Tokio Hotel, this is Vanity Ink!« Slednji so na festivalu nastopili že drugo leto, saj je bila publika lani nad njihovo energijo navdušena, sami pa, kot so povedali, nad prijaznostjo in gostoljubnostjo tamkajšnjih prebivalcev. Seveda pa jih tudi prava bosanska rakija ni pustila ravnodušnih.
 
Festival, ki je bil brezplačen in tako namenjen najširšim množicam, je v celoti uspel, organizatorji pa za drugo leto napovedujejo še večji in odmevnejši dogodek, saj kljub skromno odmerjenim sredstvom verjamejo v energijo mladih Banovićanov in njihov potencijal. Karizmatični Börje Mattsson, predsednik Etnokulta, pa pri tem z žarom v očeh že razmišlja o širjenju "Faces" festivala na Kosovo in v celo v Irak. Kot pravi sam – »Everything is possible, we can do it and we will do it!«

Tekst in foto: Maroo

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.