Björk v magični veronski Areni

foto: bjork.fr

foto: bjork.fr

Italija / Verona / Arena
28.07.2008
 
Nekovencionalna in samosvoja islandska umetnica Björk še vedno predstavlja svoj zadnji studijski album Volta, ki je sicer izšel že pred dobrim letom dni, točneje maja leta 2007. V bližino naše deželice jo je zaneslo že takrat, ko je nastopila v idilični Vili Manin v bližini Udin, tokrat pa se nam je predstavila še v magični Areni v mestu najslavnejših zaljubljencev Veroni.
 
Že tonska vaja, ki nas je v poznih popoldanskih urah na drugi strani mogočnega obzidja opominjala na bližajoči se spektakel, je obetala vrhunsko zvočno izkušnjo, le-to pa je naznanjala tudi čedalje številčnejša množica pred vhodi na prizorišče. Ob 21. uri napovedan koncert se je začel presenetljivo točno, kar gre bržkone bolj pripisati severnjaški pedantnosti kot pa italijanski nonšalantnosti, to pa je povzročilo kar nekaj brezglavega beganja zamudnikov. Že prihod ženske pihalne sekcije, ki je zadolžena tudi za zborovsko vokalno podlago, in uvodna Earth Intruders je takrat številčno še nepopolno množico požvižgajoč se na sedežni red spravila pred ograjo in evforično pozdravila v zlato obleko nekoliko abstraktnih kreacij odeto glavno protagonistko večera. Osemtisočglavo množico je brez odvečnega govoričenja z minimalistično elektroniko, podprto s pisano bero pihal vodila do najgloblje razmišljujočega sanjarjenja, že naslednji trenutek pa z v debelo gmoto združenimi zvoki do ekstatičnega transa množičnih elektro rajanj. K odrski dinamiki poleg sem ter tja cepetajoče Björk pripomore še preprosta in simpatična koreografija škratovske pihalne sekcije, ki se glasbeni podlagi primerno bodisi zgolj prestopajoče ziblje bodisi v tribe ritmih energično zdivja v krogu. Če je zvokovna komponenta s pomočjo ultra akustične arene resnično dosegla svoj maksimum, je z odsotnostjo prepotrebnih video ekranov vizualna žal nekoliko prikrajšana.
 
Po slabi poldrugi uri je zeleni laser še zadnjič razrezal soparno atmosfero, takrat že po celotni areni polno deviško belih konfetov, in med Declare Independance naznanil prezgodnji konec koncerta, ki je bil vsekakor več kot le to.
 
Jurij Bizjak
 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.