Soča Reggae Riversplash 2008- Rekviem?

Riversplash 2008 14

Riversplash 2008
Sotočje pri Tolminu
15. – 19. julij 2008
 
 
Letošnja 8. reinkarnacija edinega slovenskega reggae festivala je bila zastavljena zelo ambiciozno, saj se je festivalsko dogajanje z običajnih 3 dnih razpotegnilo na 4 koncertne dni in uvodni ‘soundsystem dan’, kar je na sotočje Tolminke in Soče pritegnilo nekaj tisoč glavo množico ljubiteljev reggaeja. Vendar pa je na žalost podobo festivala krojilo slabo vreme in (bojda) finančne težave organizatorja, ki so sicer pester program, močno oklestile.
 
Dogajanje v torek ,15. 7. in sredo, 16. 7. je služilo kot nekakšno ogrevanje za najzvestejše privržence reggaeja. Festival so v torek odprli Nizozemci King Shiloh, ki so na soundsystem odru z roots reggaejem zabavali sicer maloštevilno množico.  V sredo pa so sledili prvi nastopi na glavnem odru.  Koncertno dogajanje je otvoril edini letošnji slovenski predstavnik Bro (sicer bolj poznan kot polovica benda Da Phenomena) s spremljevalno skupino. Sledila je 10-članska zasedba Moonraisers iz Švice, ki so z reggae dub funkom ogrevali publiko za nastop glavnih zvezd večera New York Ska-Jazz Ensembla.  Ti so z energično odigrano mešanico džeza, funka in skaja dodobra razgreli množico. Zadnji nastopajoči Midnite z Deviških otokov so z svojevrstnim roots reggaejem poskrbeli za umiritev srčnega utripa in miren zaključek prvega koncertnega dne – edinega, ki se je odvil po neokrnjenem programu.
 
V četrtek, 17. 7 naj bi na glavnem odru nastopili Prince Alla (Jamajka) & Najavibes (Švica), Omar Perry (Jamajka) & Homegrown Band (Francija), ter vzhajajoča zvezda evropskega reggaeja Alborosie s spremljevalno skupino Sheng Yeng Clan (Italija). Vendar pa je močno deževje prekinilo četrtkov program na glavnem odru po koncertu Princa Alle in spremljevalne skupine Najavibes. Organizator zato obljublja nadomestni koncert Alborosieja in Omarja Perryja v sezoni 2008/2009, na katerem bodo vsi imetniki vstopnic za četrtkov koncert imeli vsaj konkreten popust na vstopnico.
 
V petek, 18.7 zjutraj je deževje ponehalo, oblaki so se razkadili, posijalo je sonce. Večerni program na glavnem odru se je pričel obetavno. Prva je na oder stopila hrvaška hip-hop reggae rock zasedba St!llness, ki je s surovo energijo razgibala občinsto. Sledili so v Sloveniji dobro znani italijanski duberji B.R. Stylers, nato pa zvezda festivala Michael Rose, nekoč pevec legendarne skupine Black Uhuru. Michael Rose je z energičnim nastopom in dobro komunikacijo z občinstvom odigral odličen koncert, ki pa ga je nekje na polovici nenadoma prekinil organizator, ki je pozval župana Tolmina na pogajanja v zaodrje. Po neuradnih informacijah naj bi bil problem v finančnih težavah organizatorja, ki ni zmogel poravnati najemnine za festivalski prostor in parkirišča. Uradnih informacij ni. Po dolgotrajnem čakanju smo le izvedeli da je koncert odpovedan, dogajanje pa se je preselilo na mali oder in soundsystem na sotočje, kjer se je festival nadaljeval nemoteno.
 
V soboto je sledila negotovost in slabo obveščanje s strani organizatorja. Seznam nastopajočih ni bil potrjen vse do poznega popoldneva, govorilo se je celo, da je festival odpovedan. Edino, kar je bilo jasno je bilo to, da nastopov na velikem odru zagotovo ne bo več, saj so ga podrli že tekom dneva. Ko je bil seznam potrjen je postalo jasno, da bo poleg že pred začetkom festvala odpovedanim Easy Star All-Stars odpadel še koncert angleške skupine Misty in Roots, koncerti pa se bodo preselili na mali oder na sotočje. Na malem odru so prvi nastopili Train to Roots iz Sardinije. Sledili so odlični Leones Negros iz Mehike, ki s svojevrstnim hip-hop reggaejem predstavili Ameriko skozi oči zatiranih Indijancev, nato pa še švicarska zasedba Najavibes, ki je nastopila že v četrtek kot spremljevalna skupina Princa Alle, tokrat pa izvedla samostojen koncert. Kot gosta sta se jim na odru pridružila že prej omenjeni Princ Alla in Raldo Asher. Skupina Najavibes je zaključila koncertni del festivala.
 
Ena izmed letošnjih novosti festivala je bil t.i. ‘Beach Stage’ na katerem so nastopile mlade, še neuveljavljene skupine. Na tem odru so med drugim nastopili Dubzilla, Sell Out, Dr. Bancho, Free Form Dub (vsi Slovenija), Sopot (BIH), King Shango Soundsystem (Hrvaška), Revolution Sound Feat. Shaka Root, Paoleeno & Bujumannu (Sardinija), Asher Selector (Švica), Rootz Selecta (Čile) in drugi. Novost se je izkazala kot odlična poteza organizatorja, saj je popestrila večerno dogajanje na sotočju. Kar pa se tiče dnevnega dogajanja na sotočju pa moram na tem mestu poudariti, da sem zelo pogrešal dnevno obratovanje soundsystem odra, ki je začel z obratovanjem šele ob 21h.
 
Po zadnjih izjavah organizatorjev festivala v različnih medijih, je bil to zadnji Soča Reggae Riversplesh. Glede na tradicijo in ugled, ki ga festival ima med reggae subkulturo v Sloveniji, se mi kljub vsem nevšečnostim, ki festival spremljajo zadnjih nekaj let to zdi škoda. Zatorej: Rolando, keep the fire burning. Please.
 
Tekst: Kristjan Gašperlin
Foto: Barbara Drmota

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.