Njoki Summer Festival 2008

DSC_0006

NJOKI SUMMER FESTIVAL 2008

Ajdovščina, 27. & 28. junij 2008
Njoki Summer Festival 2008
Leto je naokoli in ponovno smo se zbrali v ajdovskem predelu Vipavske doline. Natančneje ob sotočju potokov Hublja in Lokavščka, v naravni idili primorske pokrajine. Tudi tokrat nas je v te kraje zanesel Njoki Summer Festival, že kar četrti zapored. Kljub spremenjeni lokaciji (festival ne poteka več v Palah) in malce muhastem ter predvsem sončnem vremenu, smo se tudi tokrat prepustili glasbenim in gurmanskim užitkom.
Tudi letos so se organizatorji potrudili in nam postregli s pestro izbiro nastopajočih (od punka do rock’n’rolla do hip hopa), športnih dejavnosti, fenomenalnih njokov ter najbolj pomembne pozitivne energije, ki naredi festival prav tisto kar obljublja že v naprej. Kot že rečeno se je lokacija selila iz Pal v prostor letnega kopališča, kar je bila predvsem dobra iztočnica kako preživeti vroč sobotni dan, kje drugje pa če v bazenu!
Festival in petkov večer so otvorili gornjeradgonski In-sane ter kočevski Sell out in tako pripomogli, da so se obiskovalci počasi začeli opogumljati in približevati k odru. Vreme nam je pošteno zagodlo, močna burja, a k sreči le ni deževalo. Tako je festival skoraj nemoteno potekal naprej. Sledil je Mr. T-Bone s spremljevalno skupino Young Lions in nas popeljal v svet reagge-ja in duba. Vrhunec petkovega vetrovnega večera pa je bil seveda ena in edina še živeča legendarnih The RamonesMarky Ramone s skupino. Legenda punk rocka je v tej postavi prvič nastopila v Sloveniji in kljub nenaklonjenem petkovem vremenu postregla s pestrim izborom hitov legendarnih punk rockerjev. Zavedno aktualna, sedaj ubistvu že ex skupina The Ramones, še vedno buri duhove in nepozabne punk ritme pretklosti, čeprav s samo še enim članom. V devetdesetminutnem šovu so tako izpuhtele prave Ramones klasike vse tja od legendarne Sheene pa do Pet Cemetary do Wonderfull World in edinstvene klasike Blitzkrieg. Za konec petkovega večera pa so poskrbeli še hrvaški Elemental, ki so publiko navduševali z ritmi soula, jazza, funka in reaggeaja združenimi v edinstvene hip hop elemente.
In tako smo se prebudili v sončno sobotno dopoldne, katerega smo začinili seveda z njoki in športnimi aktivnostmi na bazenu, ki pa so bile seveda meddrugim glasbeno obarvane. Poleg elektronskih ritmov DJ-ja na bazenu smo doživeli pravi „pool party“ s skupino Bed Religion, ki je uprizorila s pravim Tribute to Bad Religion showom. Spet so nekateri poležavali v senci, nekateri se predajali sončnim žarkom, spet so drugi poskrbeli za pravi jam session ter nas spravljali v smeh s stand-up komedijo. Dolgčas nam zagotovo ni bilo! Sobotni večer pa so otvorili ribniški punkerji Golliwog in v slabe pol ure ogreli malce zadržano publiko, ki je bila razkropljena po celem festivalskem prostoru. Sledili so jim okoliški metalsko obarvani Minotaver. Za dokaj zgoden vrhunec večera pa so poskrbeli angleški ska punk rockerji Fandangle. Res zabavna sedmerica z ekipo, ki je prišla iz Anglije posebej za dva nastop je navdušila prav vse zbrane na letošnjem Njoki Summer Festivalu. Po domače povedano, bili so prava svetla točka tega festivala na odru, pred njem in tudi potem. Fantje izključno preigravajo svoj lasten material, katermu dodajo hite skupine kot so npr. Sublime. Publika je bila navdušena, pravtako kot oni sami in tako so nam obljubili, da se v Slovenijo na povabilo definitno še vrnejo. Po izbruhu te fascinantne energije je malce monotono nadaljeval trnovski Klemen Klemen. Za pravi rock’n’roll sound pa so poskrbeli The BellRays na čelu z karazmatično ter izjemno vokalistko Liso Kekaula, nekoč legendarne skupine MC5. Soul & rock direktno v srce in dušo! Za zaključek še enega uspešnega Njoki Summer Festivala v Ajdovščini pa sta poskrbela Murat & Jose s svojo spremljevalno skupino. Moram priznati, da sem bila kar skeptična glede tega nastopa, vendar s skupino dvojec zveni fenomenalno!
Kaj naj rečem? Za nami je bil še en uspešen, tradicionalen Njoki Summer Festival. Zahvala gre organizatorjem, najbolj prijaznemu osebju, ki je skrbel za mir in red na festivalu ter vsem ostalim, ki so pripomogli k temu, da se je festival „prijel“. Se vidimo naslednjo leto!
Tekst & foto: Monika Klinar

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.