Camille – Music Hole

Camille – Music Hole

Camille – Music Hole

2008, Virgin France / Dallas
 
Francoska umetnica Camllie Dalmais, v javnosti poznana le kot Camille, je v svoji dosedanji karieri zaplula tako po filmskih kot tudi po glasbenih vodah, pred tem pa svoje premnoge talente razdajala tudi v baletnih predstavah, muzikalih ter pariških jazz klubih. Glasbeno kariero je začela pri zasedbi Nouvelle Vogue, ki ji je sledila samostoja glasbena pot, pred njo pa je za razširitev glasbenih obzorij pokukala še v projekt priredb post punk klasik v preobleki bossa nova ritmov, kjer je v svojem stilu priredila The Guns of Brixton ter Too Drunk to Fuck legendarnih The Clash in Dead Kennedys.
 
Vsestransko nadarjenost in inovativnost kaže tudi na meseca maja letošnjega leta izdanem albumu Music Hole, na katerem se za razliko od dveh predhodnikov izraža pretežno v angleškem jeziku. Le-ta pa še zdaleč ni edino sredstvo komunikacije, saj album temelji na tisoč in enem zvoku človeškega telesa, ki jih mestoma nadgrajuje le zvok klavirja. Album tako hočeš nočeš dobi primerjavo pri Bjorkinem albumu Medulla, kjer pa se kombinacija minimalistične elektronike in globljega raziskovanja človeškega glasu razvije v nekoliko bolj obskurne in težje poslušljive zvoke, ki jih zagotovo ne moremo popredalčkati kot pop. Camillino topotanje nog, ploskanje po celotni telesni površini, human beat-box, mijavkanje in lajanje nas resda popelje v podobno zvočno kombinacijo, vendar pa skladbe z nalaganajem različnih zvočnih plasti iz trenutka v trenutek dobivajo bolj klasično strukturo z nalezljivimi melodijami, kjer je odsotnost klasičnih glasbil komajda verjetna.
 
Za prepričljiv odrski nastop je ob tovrstni zasedbi potrebna še toliko večja karizma in samozavest, ki ju Camille nedvomno premore v izobilju. V to smo se na lastne oči prepričali na letošnjem festivalu Europavox, kjer je s tako vokalno kot koregrafsko dovršenem nastopom zasenčila večino glasbenih kolegov s široko paleto glasbenega inštrumentarija.
 
Jurij Bizjak

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.