Balaton Sound festival

balatonsound006_jul08

Balaton Sound festival
Zamárdi, Blatno jezero, Madžarska
10. – 13. 7. 2008
vstopnina: 4-dnevna vstopnica 19.900 forintov (cca 86 evrov), dnevna 8.990 (cca 39 evrov)
obiskovalcev: razprodano

Te dni v madžarskem letovišču Zamárdi na obali Blatnega jezera, streljaj od avtoceste, ki nas pripelje v Budimpešto, poteka 4-dnevni festival Balaton Sound, mlajši brat bolj znanega festivala Sziget. Ta bo letos avgusta enega izmed budimpeštanskih otokov za teden dni ponovno prelevil v središče burnega glasbenega dogajanja, Balaton Sound pa odmeva na tri kilometre dolgi obali Szabadstrand, oglaševani kot „the fanciest beach” jezera Balaton.

Da sta festivala Sziget in Balaton Sound delo iste ekipe, je nemogoče zgrešiti. Balaton Sound je pravzavprav pomanjšana verzija Szigeta, locirana na še bolj idilični lokaciji, neposredno ob obali, kar omogoča prijetno preživljanje časa od zoprnega bujenja vzhajajočega sonca malce po sedmi do začetka koncertov, navadno okoli 18. ure. Prireditveni prostor zasedajo štirje glavni odri, ki so, kot smo na Madžarskem že vajeni, nezgrešljivo sponzorirani. Tako se festival blešči v zeleni barvi glavnega pokrovitelja Heinekena, kateremu seveda pripada glavni, bolj rokersko obarvani oder, družbo pa mu delajo roza T-Mobile terasa z etno obaravanim programom, modri elektro-šotor Samsunga in rdeča Red Lounge, v katero ne smejo ne mladoletni ne fotoaparati, najdemo pa v njej poleg različnih performerjev še ferrarija in avtomate za igre na srečo. Strah, da bo pivo (seveda izključno Heineken) drago, se je izkazal kot neupravičen, saj za 0,4 dcl odštejemo 400 forintov (1,70 evra). Tudi ostale storitve so relativno poceni, kar seveda festival naredi žepu in glavi še prijaznejši.

Headliner festivala je Fatboy Slim, ki bo nastopil nocoj ob 22. uri in s tem zaključil dogajanje na glavnem odru. Tega so v petek ob sicer neugodni uri, ko je bilo sonce še visoko na nebu in so se obiskovalci bolj kot ne skrivali po sencah, odprli britanski Goldfrapp. Shladi se šele okoli osme, zares živahno pa na prizorišču postane ob mraku. Takrat so polni vsi osrednji odri, dogajanja pa ne manjka tudi na plesiščih manjših sound-systemov in barčkov, ki zrak polnijo vsak s svojo najljubšo glasbo. Ta je pretežno elektronska, DJ-i pa v večini Madžarski.

Poleg že omenjenih mainstageovcev smo v teh dneh doživeli še napad skupine Massive Attack, potapljali smo se v reggae in kubanske ritme Gentlemana in skupine Orishas, nastopili so teatralni in že malce pozabljeni the B52s, danes pa nas poleg Sergenta Garcie čaka še nastop enega izmed dveh domačih performerjev Žagar feat. Underground Divas, skupine, ki je izdala enega izmed 50 najboljših madžarskih albumov vseh časov. Drugi domačini, ki so si prislužili nastop na glavnem odru, pa so na Madžarskem po odzivu sodeč megapopularni Quimby.

Vrhunec včerjašnjega večera, ki smo ga uspeli ujeti (zaradi obilice dogajanja gre veliko seveda „mimo”), je bil gotovo nastop francoskega mega zvezdniškega DJ-a Davida Guette, ki je elektro šotor napolnil do zadnjega kotička, zaradi prevelikega navala je prostora za vse house-hitov željnih celo zmanjkalo. Zasluge za razgreto množico gredo tudi pred Guetto nastopajočim Booka Shade (v živo), danes pa dvorana pričakuje britanski house/techno dvojec Silicone Soul. Na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji drum’n’bass glasbe, saj v rdečo dvorano prihaja DJ Hype, že pred dnevi pa je nastopil tudi LTJ Bukem z MC Conradom.

Balaton Sound je festival, ki nikakor ne razočara. Z izjemo malenkostnih spodrsljajev, kot je premajhen prostor za kampiranje (tega so po tem, ko so se šotori kopičili že vseposvod, organizatorji le razširili) in napovedani avtobus v bližnje mestece Siófok, ki pa se nato nikdar ne prikaže, festivalske aktivnosti, vključno z obveznim pregledom ob vstopu na prizorišče, potekajo gladko in hitro. Močno priporočamo!

Tina H. Zakonjšek

foto: Simon Šturm

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.