Vip INmusic festival

Hot Chip

Hot Chip

Zagreb / Jarun
3.6.2008

Po lanskoletnem obisku zagrebškega Vip INmusic festivala, ko sta nastopili zasedbi Iggy Pop & The Stooges in newyorški večni mladci Sonic Youth, je za tokratni obisk prvega dne poskrbel Nick Cave s svojo matično zasedbo The Bad Seeds, ki se je na tokratni turneji po dolgem času ognil tudi njemu ljubljeni Ljubljani. Razlog turneje je meseca aprila izdan album Dig!!! Lazarus Dig!!!, na katerem je po nekoliko bolj depresivnem in lirično navdahnjenem obdobju zadnjih plošč spet bolj židanega razpoloženja, kar navsezadnje dokazuje tudi stranski garažno bluesovski projekt Grinderman.

In prav ostro in surovo zna zasedba s Caveom na čelu zazveneti v živo tudi pri izvajanju komadov z repertoarja Bad Seedsov, saj izkušena in na glasbenem nivoju zavidljivo podkovana in uigrana posadka na odru spretno krmari med zvoki bogatega inštrumentarija dvojih bobnov, basa in kitare, med katere se mestoma vključijo tudi dodatna kitara, klaviature in violina. Rezultanta naštetega je polna, občasno že skorajda nasičena zvočna slika, ki se na posameznih odsekih pesmi že sprevrže v polkontrliran hrup. Popolno nasprotje pa so čutne balade, kjer inštrumenti nekoliko potihnejo, v ospredje pa se prebije značilen Caveov vokal. Le-ta s polno mero občutka sledi in se prilagaja glasbeni podlagi in tako bodisi z zvišanjem na mejo vreščanja bodisi z njegovim znižanjem na mejo šepeta gradi dramaturški lok in soustvarja atmosfero pesmi. Posebna odlika glavnega protagonista je pravgotovo izjemna vokalna interpretacija, saj kljub vreščanju vseeno pride do izraza tista čutna komponenta, vkomponirana v pesem, na drugi strani pa kljub šepetu in melanhoničnemu razpoloženju iz njegovega grla vre prepotrebna energija, ki poslušalca še kako prepriča. K temu pripomore tudi sproščena in spontana odrska prezenca celotne skupine, kjer ima vse niti v rokah v elegantno črnino odeti Cave, kakšen pogled več pa zaide k vedno zabavljaško razpoloženemu Warrenu Ellisu, ki včasih s svojo boemsko pojavo daje občutek odsotnosti in nezainteresiranosti, v afektu pa često trga violinske strune.

Kljub žanrski raznolikosti studijskih plošč Nick Cave z zasedbo še vedno dokazuje, da je pravo ravnotežje med energičnostjo in melanhonijo, eleganco in karizmo ter poziranjem in spontanostjo tista prava kombinacija, s katero kvalitetno glasbo in odrski nastop poveže v perfektno celoto.

Poleg Nicka Cavea sta prvi dan deževnega festivala nastopili tudi elektro pop naravnana zasedba The Go! Team in v zadnjem času prodirajoči Hot Chip, ki so pred kratkim izdali svoj drugi album Made in the Dark. Razmetano plesno godbo s pomočjo tolkalskih in zvončkljalskih pripomočkov v živem nastopu še dodatno prinese plesni groove, ki mu ga na plošči včasih zmanjkuje.

Samohvala organizatorjev z uvrstitvijo festivala med najboljšo dvajseterico v evropski konkurenci je bržkone nekoliko pretirana, vseeno pa organizacija lepo napreduje in ne zapada v stanje samozadostnosti. Če nočeš, da se festival sprevrže v vaško veselico popivanja in brezglavega zabavanja, je seveda nujna komponenta tudi spodoben bend svetovnega formata, kar jim že dve leti zapored lepo uspeva. Če je bila lansko leto za pravo festivalsko vzdušje kriva neizkušenost in nekoliko slabša organizacija, je letos sproščeno posedanje na travi preprečilo slabo vreme. Pravijo, da gre v tretje rado…

Tekst in foto: Jurij Bizjak

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.