Raindogs celebrating Tom Waits

foto: Matjaž Jaušovec

foto: Matjaž Jaušovec

Helsingør / Musikhuset Elværket
31. 5. 2008
Vstopnina: 70 DK
 
Helsingør je majhno mesto na severu Danske, bržkone najbolj poznano po dvorcu Kronborg, prizorišču dogajanja v slavni Shakespearovi drami. Mesto, v katerega širši okolici živi približno 60.000 ljudi, je le streljaj oddaljeno od Švedske; strateški položaj, ki je imel pomembno veljavo v zgodovini Danske, danes ne pomeni več veliko (razen za potrošnike alkohola, ki se na trajektu lahko izognejo plačilu davka). Musikhuset Elværket oziroma Power plant v angleščini je edino prizorišče namenjenu alternativni kulturi v tem mestu ter je po strukturi in načinu delovanja podobno slovenskim mladinskim centrom. Prizorišče, ki se nahaja v opuščenem industrijskem objektu, je zgled obnove in investicije v degradirano urbano območje – primer, iz katerega se lahko tudi mi kaj naučimo, čeprav je po drugi strani res, da imajo tudi v Helsingøru objekte, ki propadajo brez pravega vzroka. Musikhuset Elværket ima dve dvorani, manjša sprejme do 150 obiskovalcev, medtem ko lahko v večji dvorani ob glasbi uživa do 500 ljudi. Infrastuktura je solidna in pivo poceni. Simpatični so kavči, artistični moment je skoncentriran v pobarvanem starem VW kombiju. Ob obisku dobi človek občutek odprtosti in dobrodošlosti, čeprav je jasno, da ima prizorišče v zaledju zvesto jedro obiskovalcev in bržkone tudi sodelavcev. Drugače pa se v klubu znajdejo vsi odtenki družbenega kalejdoskopa – mladež, pijanci, intelektualci, pozerji, študentarija, postopači, običajni delavci, upokojenci in večni sanjači.
 
Včerajšnji koncert je privabil približno 70, 80 ljudi, kar je bil po mnenju domačina skromen obisk. Tudi sam sem dobil podoben vtis, saj so Raindogs precej znan in dober cover band. Poleg tega pa me je najbolj presenetila starostna struktura publike, ki je bila vse prej kot rosno mlada; večina jih je pripadala generaciji srednjih let. Za ogrevanje je poskrbela hišna skupina, ki je tudi zaradi izredno tihega ozvočenja in bledega nastopa izzvenela povprečno in neprepričljivo. Izvajanje jazzy standardov so zaključili z Girl from Ipanema. Raindogs so po uvodnih težavah s tehnikalijami začeli s skladbo $29:00 iz Waitsovega začetnega obdobja in takoj dali vedeti, da bodo upravičili sloves dobre skupine. Vokalist je resnično odličen in prepričljiv, tudi instrumentalisti niso od muh. Skupina je uigrana in deluje profesionalno kljub popivanju na odru. Na najboljši odziv so naletele skladbe: Ice Cream Man, 2:19, Hoist That Rag, … – udarne, glasbe in energične. Predvidljivo.
 
Dobri dve uri dolg nastop z vmesnim premorom je zadovoljil pričakovanja. Uživanje ob glasbi Toma Waitsa. Možakar je pred kratkim objavil datume za novo turnejo. Najbližji termin je Milano v sredini julija.
 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.