Inovativna Matmos

Inovativna Matmos

Inovativna Matmos

Ljubljana/ Stara mestna elektrarna
20. junij 2008
 
Na poti po evropski turneji smo v petek lahko prisluhnili znanima elektro čudakoma Matmos, ki sta Ljubljano obiskala v okviru rx:tx/RE-LAX večerov Zavoda Projekt Atol.
 
Ameriški dvojec iz San Francisca, trenutno nastanjena v Baltimoru, sta Martin C. Schmidt in Drew Daniel ter katerih petkov poklon zvoku sintesajzerjev je bil njun prvi nastop v Sloveniji, a tokrat z gostujočim Jay Lesserjem. V deset let trajajoči glasbeni karieri je duo Matmos večinoma zaprisežen eksperimentalnim elektro zvokom, čeprav ju bolj poznamo po sodelovanju z Björk pri njenih albumih Vespertine in Medulla, ki ju je bržkone poklicala zaradi impresivnih bizarnih rab materialov, iz katerih sta sposobna izvabiti zvoke: človeški lasje, strani Biblije, fotoaparati in kamere, operacijski implantanti, lateks, insekti, poljski vlaki, živčna vlakna jastoga …
 
Čeprav v svojih intervjujih priznavata, da nikoli povsem enako ne zaigrata istega komada, je bila tovrstna improvizacija na koncertu del ustvarjanja dobre komunikacije z dokaj številnim občinstvom, ki je sprejelo izziv in jih nagradilo z velikim aplavzom. Elektro-synth zvočna krajina je bila podprta z video projekcijami, ki so se ujemale z novo paradigmo kozmičnega popa, prisotnega predvsem na letošnjem albumu Supreme Balloon. Odsekane ritme sta kombinirala z bolj hipnotičnimi repeticijami, kar se je poznalo tudi v video-kulisi: od zemljepisnih kart ameriških mest, neskončnih spiralnih efektov do zapeljivosti moške avto-erotike, posnete v stilu domačega videa ali poceni porniča.
 
Več kot uro in pol elektro eksperimentiranja je minilo hitro, ker sta Matmos vzdušje na koncertu podkrepila z igrivostjo elektronske glasbe, ki se je pokazala kot neomejen teren domišljije; seveda brez dolgčasa in z obilo smisla za humor.
tekst: Dare Pejić
 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.