Moby – Last Night

Moby – Last Night

Moby – Last Night

2008, Mute records / Dallas
 
Richard Melville Hall, ki si je vzdevek Moby nadel po romanu Moby-Dick njegovega sorodnika Hermana Melvilla, velja za odličnega multiinštrumentalista, saj pri ustvarjanju glasbe poprime tako za kitaro, bas kot klaviature. Tako je v skladu s svojimi glasbenimi sposobnostmi v preteklosti nastopal tako po obskurnejših glasbenih festivalih (tudi v ljubljanskih Križankah) kot tudi eminentnih svetovnih klubih bodisi s svojim rock bandom bodisi tudi dj, priložnost pa je dobil tudi kot ogrevalni izvajalec pred takrat že slavnimi, toda manj zvezdniškimi Red Hot Chili Peppers, dandanes pa bi s svojim renomejem to vlogo bržkone zavrnil.
 
Po kompilacijskem albumu Go iz leta 2006 je tokrat pred nami nov studijski album Last Night, s katerim se želi Moby na svojevrsten način pokloniti mestu, ki nikoli ne spi, New York Cityju, in skozi glasbeni pulz predstaviti občutke, ki jih je doživljal in doživel v svojem 25-letnem obiskovanju plesnega in rockerskega klubovja. Ni dvoma, da v njem najdemo pravo žanrsko mineštro, kakor bi lahko pavšalno označili tudi godbo Mobyja. Sam vsekakor predstavlja sinonim za lahkotno elektro plesno glasbo, ki zahaja tudi v druge glasbene žanre od popa, rocka, ambientala, housa in trancea, omenjeno prelivanje pa veliki meri prakticira tudi na zadnji stvaritvi. Reciklirane in že slišane vzorce začini z bolj ali manj všečnimi gostujočimi vokalistkami, ki pa ne pridejo kaj dosti do izraza, saj jim v pretežno inštrumentalni vsebini nameni zgolj ponavljajoče se refrenske enovrstičnice.
 
Album kot posamezno delo torej ne predstavlja kakšnega odmika od dosedanjega dela in si zasluži solidno oceno, če pa ga uvrstimo v širši kontekst njegovega opusa, pa ne moremo mimo opazke, da Moby že kar nekaj časa bolj ali manj stopica na mestu.
 
Jurij Bizjak
 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.