Ignite ponovno navdušili v Ljubljani

Ignite, Gala Hala, Metelkova, foto: Samo Bešlagic

IGNITE, DEATH BEFORE DISHONOR, BURN THE 8 TRACK

Ljubljana / Gala Hala – letni oder
Petek, 2. maj 2008 ob 20h
Vstopnina: 16 / 18 €
Ignite ponovno navdušili v Ljubljani
Kot je obljubljala že najava koncerta, smo ta petek ponovno doživeli vrhunski hardcore punk dogodek v Ljubljani, točneje na letnem odru Gale Hale na Metelkovi. Ignite so nas navdušili in pustili izjemno dober pečat že lansko jesen, saj so meddrugim že lani najavili svoj ponoven prihod. Fantje so na svoji turneji po Evropi že dober mesec. Poleg Ignite na tej turneji lahko tudi srečamo zadebi Burn The 8 Track iz Kanade in Death Before Dishonor iz Bostona.
Dogodek je bil sprva najavljen v notranjih prostorih Gale Hale, vendar se je nato preselil na njihov letni oder in prostor za dvorano, kjer lahko sprejmejo nekje okoli petsto ljudi. Vse rezervacije vstopnic je bilo potrebno dvigniti do 20. ure, vendar je prišlo tudi tokrat do raznih zapletov, kljub večkratnim opozorilom. Tako se je zgodilo, da je marsikdo ostal brez vstopnice ali pa jo je moral nato plačati po višji ceni, saj so nedvignjene vstopnice šle takoj v prodajo. Pred Galo Halo se je zbralo kar lepo število obiskovalcev, meddrugim tudi nekaj iz Hrvaške ter Madžarske (pevec skupine Ignite ima zasidrane njegove korenine prav tam).
Nekaj čez osmo uro zvečer so oder zavzeli Burn The 8 Track. Kot že rečeno, skupina zastopa na tej turneji zastopa kanadske barve in prihaja iz Winnipeg-a, odkoder prihajajo tudi legende »punk-a« Propagandhi. Glasba bratov Kun in Osland ima predvsem korenine v punk rocku, kateremu dodajajo različne mogoče malce modernejše, trendovske žanre. Skupina sicer ni dobila tako pozitivnega feedbacka, saj je bilo takrat zbranih le nekaj obiskovalcev pod odrom, saj je večina prišla le na koncert kalifornijskih Ignite.
Death Before Dishnor – skupina, ki ima očitno le nekaj več oboževalcev v Sloveniji pa je poskrbela za dober warm up. Hardcoraši iz Bostona so impresionirali predvsem prve vrste, ki so že takrat začele noreti, se prerivati itd. Skupina ima za sabo že mnogo oderskih izkušenj, katere so si meddrugim delili že z nedavno videnimi Agnostic Front, Full Blown Chaos, Terror itd.
In potem smo jih le dočakali – Ignite, band iz kalifornijskega Orange County-a. Skupina, ki je svoj vrhunec doživela v letu 2006 z izdajo fenomenalnega albuma Our Darkest Days. Njihove zvoke je moč zabeležiti v letu 1994 in od takrat naprej kraljujejo med poplavami melodičnih hardcore skupin. Z glasbo se poskušajo približati ljudem in jih opozoriti na aktualne probleme današnjega sveta. Njihovi teksti so močno politično ter družbeno usmerjeni, le-te pa združijo z zvoki melodičnega hardcore-a in čistim vokalom. Uvodni začetek so zabeležili z introm albuma Our Darkest Days in komadom Bleeding ter Fear Is Our Tradition. Občinstvo je obnorelo in sledili so stage divingi eden za drugim. Na naslednjem koncertu bi lahko izvedli ocenjevanje le teh, saj je bil marsikateri spodletel. Singalonganje ob komadu My Judgment Day seveda ni manjkalo. Sledili so predvsem hiti zadnjega albuma (Are You Listening, Let It Burn, Poverty For All itd.) Vmes smo zaslišali tudi marsikateri starejši hit kot npr. Run, Man Against Man in tudi priredbo skupine Bad Brains Banned in D.C. Pevec skupine Zoli je nato meddrugim po dolgem času skupaj s kitaristom odpel komad Slowdown v akustični verziji. Kljub večkratnim opozorilom pevca, da naj se publika, kar se tiče prerivanja in skakanja, umiri, so bili primorani med komadom Sunday Bloody Sunday skupine U2 koncert prekiniti, saj je očitno nekdo v prvih vrstah dobil pošten udarec v glavo. Ker pa se je bližala enajsta ura zvečer, se je moral koncert predčasno zaključiti (redno pritoževanje stanovalcev, ki živijo v bližini Metelkove vam je zagotovo znano). Medtem, ko so nam obljubljali akustični set pred Galo, je publika vztrajala pod odrom in dočakala, da se je le akustični set izvedel takoj. Tako sta publiko očarala pevec in kitarist skupine s komadi By My Side ter Know Your History ter za posladek zaključila fenomenalen koncert s čisto novo skladbo prihajajočega albuma. Skupina oz. frontman skupine Zoli je bil očitno impresioniran nad petkovim koncertom, saj nam je ponovno obljubil, da bodo ob izdaji novega albuma ponovno obiskali Ljubljano in tako ponovno zadovoljili številne oboževalce. Definitvno jih bomo veseli!
Monika Klinar
Foto: Samo Bešlagič

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.