Glenn Hughes v Cvetličarni delil rože

glenn_hughes_08_01

Ljubljana / Cvetličarna Mediapark
24.5.2008
Vstopnina: 29 €

Že lansko leto je Glenn Hughes obljubil, da se ob letu osorej vrne na slovenska tla, kar je tudi izpolnil. Že pred koncertom mi je bilo jasno, da je pravih rokerskih duš vedno manj in truma, ki kriče leti na koncerte tipa ?!? (izvajalcev ne bom omenjal) ne obiskuje pa dogodkov, ki izstopajo po kvaliteti, ampak pač zato, ker Mr. Hughes ni komercialen. Ampak edino pravilno – tako je bila Cvetličarna zapolnjena s tistim pravimi, ki cenijo glasbenike takih profilov.

Glenn je po letih (beri desetletje in več) black outa zaradi drog zbral moči in prišel na pota slave. Tudi ustvarjalna moč se mu ni stopila v amfetaminih… Res je, da statusa ikone ni dosegel več, se pa s tem tudi ne obremenjuje. Motiv letošnjega obiska pa ni bila zgolj lanskoletna obljuba, ampak tudi nov album First Underground Nuclear Kitchen. Tudi tokrat je album nastajal z ekipo Red Hot Chilli Peppersov. Posledično je torej novi album funky, soul, rock, jazz, fusion… Iz tipične sheme svojih koncertov je tako letelo precej klasik in vrzel je zapolnil z novim materialom. Material je dejansko zelo živ in funky, ekipa na odru pa ob igranju uživa. Zanimiva je predvsem shema oz. filozofija songov samih – izhajajo iz funky soul vod, manira odigranega pa skače v jazz, eklektične krike Hughesa v najvišje registre njegovega glasu. Le ta je še vedno v odlični kondiciji in Hughes je (mislim vsaj) eden redkih, ki po letih in letih drogiranja in pitja svojega primarnega instrumenta ni izgubil in ga še vedno s pridom uporablja. Uporablja ga pa natačno in z veliko izpiljene tehnike prepletene z improvizacijo in maso feelinga.

Uvodni solo na kitari odličnega J.J. Marsha mi je dal v uvodni noti vedeti, da prihaja Mistreated; komad, ki sem si ga vedno želel sli¹ati v živo. J.J. Marsh je kitarist ‘stare bečke’ in je pravšnji za take začetke peljat. Mistreated je namreč še iz obdobja, ko so bili na trgu najboljši tripi – tripov ni več, feeling je pa ostal. Deep purple izlet je Glenn nadaljeval z You Got Soul, izvrstno soulfunk pesmijo. Na drugi strani pa je Marshu mladi Maldonado, ki je isti Nuno Bettencourt iz Extremov – videti mu je bilo, da ga je poslušal in da mu je Nuno vzornik – isti imidž, frizura, črno obarvani nohti, isti attitude igranja…Nič slabega!!! Mimogrede, če bi ga dal igrati v bend z Whitesnakovim Uriahom Duffyjem, bi dobili najbolj sexy ‘big cohones boy band’ na svetu! Odkar je Glenn ‘čist’, je spoznal stvarnika in se posvetil duhovnemu – tako ves čas tala publiki poljube in jim govori, kako jih ima rad. Ob baladi Don’t Let Me Bleed nam je razložil, da je to pesem, ki je posvečena dekletu, ki ni bila prava, on pa ravno tako ne… in da naj mu ne zamerimo, če se bo preveč raznežil ob temu komadu. Zelo specifičen stil nagovarjanja publike in povezovanja programa je v meni naselil dvom – koliko let in izkušenj moraš imeti, da tako dobro glumiš?!? Po samem koncertu pa me je zadelo, da tukaj sploh ni govora o glumi – tip je tako izredno pristen in iskren ob podajanju not in besed, da mi je dalo misliti. Ne glede na to, da je bilo obiska zelo malo in da v tujini dosega dosti večje številke, ni šlo niti za trenutek nezadovoljstva in nerganja. Do vsakega je bil iskren in tudi če bi igral samo za mojo naglušno staro mamo, bi bil isti! Instant predavanje mladim ‘muzikačem’, da pet špilov še ne pomeni nič…

Pri Hughesu so bisi zelo odvisni od interesa pubilke – tukaj ni bilo vprašanja… bis je moral biti. Bis direktno v glavo!! Burn – večna klasika iz obdobja Deep Purple (leta 1974), kateri je sledil Soul Mover. In na koncu seveda tudi obljuba, da se vidimo drugo leto…

BTW: Vsem pa priporočam ogled koncerta Glenna Hughesa. Tistim, ki so samooklicani virtuozi, tistim, katerim je Brigita Šuler idol, in tistim, ki v Playboyevih zajčicah vidijo potencialne pevke (ni vedno globoko grlo dovolj velik znak, da si dober pevec!!!).

Glenn, preden smo šli spat, smo vsi pomislili na Mela!!!

Tekst: Dragan Babuder
Foto: Pinč

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.