Tide ali ko je rock’n’roll rutina

Tide ali ko je rock'n'roll rutina

Tide ali ko je rock’n’roll rutina

Hja! Tokrat vam s krajšim intervjujem osvežujemo spomin (če je potrebno) na Tide. V imenu vsem nam znanim znanilcem rock’n’roll-a je z nasmeškom odgovarjal Kevin.
 
Po vseh te doživetjih ala festival Exit, Iron Maiden, Siddharta ste pred nekaj manj kot pol leta prišli do novega albuma. Zakaj »Nothing to lose«?
 
Če igras pravi rock v Sloveniji, dejansko nimaš kaj izgubiti, situacija bi težko bila slabša. Nothing to Lose pa predvsem zato, ker, če delaš nekaj s srcem in v to verjameš, nimaš ničesar za izgubiti. Tudi mi nismo še na neki poziciji, ko bi dejansko lahko nekaj izgubili. Problem je predvsem ljudi pripraviti do tega, da bi obiskovali koncerte in tukaj ne mislim na žurke, ampak res prave rock koncerte. Mi nismo žur-band, ampak koncertni band. Danes pa se v Sloveniji vse to meša, rock koncert enačijo z žurko in to ne bo držalo. To je maslo skupin, ki s pravim rockom skorajda nimajo več veze razen tega, da imajo v bandu kitare, kar pa seveda ni dovolj.
 
Pohvalno je, da greste proti trendu in ne plavate kot mrtva riba s tokom. V čem se po vaše ta album razlikuje na korelaciji z vašim prvencem?
 
Predvsem v tem, da je stilsko bolj kompakten, prepoznaven, bolj melodičen, manj temačen, bolj zrel, predvsem, če pogledaš tekste, medtem, ko so na prvencu štirje stili glasbe. Seveda se tukaj poznajo tudi leta in to, da nismo več najstniki.
 
Kako in zakaj ste se odločili za prirejanje kultne »Kick out the Jams«?
 
Povsem naključno je prišlo do tega. Komad mi je bil všeč, slišal sem ga že v izvedbi nekaj rock skupin in potem smo ga poskusno enkrat odigrali na vajah. To je bilo to.
 
Pa kljub temu tudi prvenec še vedno ostaja svež znova in znova. Kakšen je vaš recept? Sklepam, da niso konzervansi…
 
Recept je samo ta, da igramo, kar nam paše. Seveda imamo vsi neke vzornike, ampak kot si že prej omenil, mi ne plavamo vedno s tokom in mislimo s svojo glavo. Ne rabimo, da nam mediji povejo, kaj je dobro, ampak znamo to sami pri sebi oceniti.
 
Vidi se, da točno veste, kaj delate in zakaj; ne bi se rad ustavljal pri tem, zakaj ustvarjate v angleščini, ampak bi vprašal, zakaj mislite, da se kdaj pa kdaj kdo obregne ob to? Plimovanje ne pozna meja…
 
Nekatere to moti, ker imajo pač koristi od tega, da prepričujejo ljudi, da je treba delat glasbo v slovenščini, samo za slovenski trg. Nekateri tudi ne znajo pisati v angleščini, da ne bo pomote, jaz mislim da je prav, da se ustvarja pri nas glasba v slovenščini. Moti me samo to, da kvalitetna glasba v angleščini pri nas ne dobi enake podpore, razen če so to tuji bandi. To se mi zdi bolano. Kaj pa bi bilo tako hudo narobe, če bi imeli tudi mi skupine, ki bi bile prepoznavne izven naših meja in tako predstavljale to našo malo državo ravno tako, kot jo kakšen športnik. Saj smo v Evropi, ni več mej. Slovenščina pa sigurno ni in ne bo nikoli ogrožena od angleščine, ki je že tako svetovni in internacionalen jezik, kvečjemu so tukaj drugi jeziki, ki izrivajo slovenščino. Angleščina to vsekakor NI.
 
Januarja ste imeli odmeven koncert v Mediaparku. Čisti rokenrol… Ste raje na odru kot v studiju?
 
Mediapark je bil res poseben event, uživali smo v družbi naših prijateljev in gostov in mislim, da smo priredili lep večer za naše fane in tudi ostale navzoče na koncertu. Studijo ali oder: verjetno je odvisno od posameznika. Pri meni, ki sem tudi avtor, je to odvisno od razpoloženja. V določenih obdobjih sem raje v studiju. Ustvarjanje v studiju ima poseben čar, kot rojstvo novega otroka in ga potem v nekaj dneh ali tednih gledaš, kako raste in se razvije v skladbo.
 
Imate že napovedane nastope v Zagrebu, na Orto festu, na Morarock fesrtivalu… Pestro bo. Kakšne so vaše misli za prihodnost in kako nam kaže vsem skupaj?
 
Misli so zelo mešane, včasih pozitivne, včasih negativne, saj smo vsi samo navadni ljudje. Trenutno ne znam napovedati prihodnosti, lahko se nam stvari odprejo ali pa bomo postali legende po tem, ko ne bomo več obstajali. Mar ni to prekletstvo večine umetnikov.
 
Za konec še pozdrav poslušalcem in vsem nedolžnim bodočim obiskovalcem vaših špilov…
 
Pridite na koncerte, vzemite si cas, ne se bat, mi vas imamo radi.  
 
Erik Božič
 
 
 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.