Študentarija se predstavi – Megalopolis

megalopolis_01

Helsingor (Danska) / The International People’s College
3. 4. 2008
 
Megalopolis so bili že tretja skupina, ki se nam je predstavila na International People’s College. Prvi so bili lokalni jazz trio, prejšnji teden nas je obiskala relativno znana danska pop-rock zasedba Next To Beluga, v četrtek pa je IPC gostil skupino Megalopolis.
 
Megalopolis so bolj glasbeni projekt kot skupina. Sestavljajo ga Johanes Buhl Andersen (klavir), Sara Karentius Schroder (vokal), Simon Rabenhoj (kitara) ter Joel Illerhag (bas). Vsi so študentje drugega letnika Rhytmic Music Conservatory iz Kopenhagna in Megalopolis je pravzaprav študijski projekt, ki ga morajo izpeljati. Na univerzi naključno določijo skupino študentov, ki mora izbrati glasbeno temo ter pripraviti aranžmaje in izpeljati nekaj koncertov. In to je razlog za današnjo recenzijo: predstaviti idejo, ki se mi zdi pedagoško izredno zanimiva – in jo je mogoče uporabiti tudi v našem okolju. Projekt, ki je interaktiven in javen, presega akademske okvire, vendar ohranja vse kvalitete univerzitetnega pristopa h glasbi – tokrat navdihnjen s kompozicijami dveh jazzovskih saksofonistov.
 
Megalopolis so pripravili približno eno uro dolg program, ki se je opiral na klasične jazzovske temelje, tu in tam pa so mu dodali še funk elemente. Aranžmaji, v katerih so vsi glasbeniki našli tudi prostor zase, so bili zreli in interesantni. Tudi program v celoti je bil daleč od dolgočasnega, vendar jim je za resen nastop vseeno manjkalo predvsem nekaj  orientacije in stopnjevanja tempa. Vendar jim to odpustimo; tudi dejstvo, da so v bisu ponovili že zaigrano skladbo, saj imajo zelo omejen repertoar – slednje bi lahko bolje premislili. Pri vsem skupaj se nam je najpomembnejša zdela ideja – praktičen prikaz ustvarjalnosti študentov glasbe, ki imajo velik delež avtonomije pri projektu, ki ga izvajajo. In izvedba je bila na nivoju.
 
Tekst in foto: Matjaž Jaušovec
 

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.