Bajofondo Tango Club v Londonu

Bajofondo Tango Club v Londonu

Bajofondo Tango Club v Londonu

London / Southbank Centre´s Royal Festival Hall
4. april 2008, 19.30
Vstopnina: 15 – 25 £
 
Londonski The London latin music festival – La linea 08, ki se odvija od 2. aprila do 3. maja, je v petek 4. aprila v Royal Festival Hall, gostil argentinsko urugvajski Bajofondo tango club ter Daniela Melingo z bandom. Južnoameriški Bajofondo je v Londonu tokrat nastopil že četrtič, pred nekaj leti pa se je predstavil tudi v ljubljanskem Cankarjevem domu. Za Melinga in njegov štiričlanski band pa je bil petkovski nastop londonski debi.
 
Bajofondo tango club je formacija skladateljev, pevcev in artistov, ki jih vodi Gustavo Santaolalla. Santalolla je glasbenik, producent, filmski skladatelj ter dvojni oskarjevski nagrajenec za glasbo filma Babel ter Brokeback Mountain. Ostali člani banda so Luciano Superville skladatelj, klaviature, scratching, dj set in programing, Juan Campodónico skladatelj, dj set, programing, Martín Ferrés na bandoneónu, Javier Casalla na violini, Gabriel Casacuberta bass ter Verónica Loza vokal in VJ.
 
Večer latinske glasbe in vzdušje Buenos Airesa, mesta, ki ga je pesnik Horacio Ferrer poimenoval Tangopolis, je otvoril Melingo. S 45 minut trajajočim nastopom so Melingo s svojim glasom, teatralnostjo in klarinetom ter ostali člani zasedbe s kitaro, bandoneonom, kontrabasom, benjom in pozavno ustvarili pravo tangovsko vzdušje.
 
Po kratkem odmoru so se na odru zamenjali inštrumenti, postavile mešalne mize ter luči. Fuzija akustičnega tanga in elektronike se je začela udarno ter zaslepujoče z utripanjem reflektorjev. Zvok in energija sta napolnila dvorano do zadnjega kotička! Že na začetku samega koncerta se posamezniki, kljub pravilom in pogojem, ki veljajo v tej kulturni ustanovi, niso mogli upreti ritmom in začeli poplesovati kar po stolih ali stoje pred svojimi sedišči. Po dobri uri je skupina oder prepustila Martinu Ferrésu, ki je zaigral Bandoneon Fantasy. Bajofondo pa so se na oder vrnili s pesmijo iz filma Motoristov dnevnik, katere skladatelj je Santaollala. Temu umirjenemu premoru je sledil »drugi del« koncerta. Bajofondo so igrali s polno paro in nam postregli s komadi kot so Perfume, Esperándote, El Anden, Mi Corazon, Fandango, Miles de Passajeros, Leonel, El Feo, Maroma, Pa bailar…in spravili na noge celotno Royal Festival Hall! Koncert se je skoraj končal, ko je oder začel plesati! Glasbeniki, katerim se je na odru in pod njim pridružila še publika, so poplesavali, skakali in neizmerno uživali.
 
Koncert se je zaključil s kratkim bisom in po treh urah celotnega koncerta se je Tangopolis zaključil. Množica je dvorano zapustila plešoče in smejoče.
 
Živa Šoba

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.