Johnny Cash – The Gospel Music of Johnny Cash (DVD)

Johnny Cash – The Gospel Music of Johnny Cash (DVD)

Johnny Cash – The Gospel Music of Johnny Cash (DVD)

2007, Spring House / Dallas
 
Praviloma tisti, ki obilno jedo, tudi obilno serjejo. S tem ni nič narobe, vsaj dokler za te namene ne začnejo uporabljati javnih stranišč. Johnny Cash ni bil nikoli takšen: „Johnny Cash was many things, but hypocrite was not among them“ – bom se strinjal s citatom iz uvoda pričujočega dokumentarca.
 
Mogoče je tudi to razlog, zakaj mi je njegova glasba všeč, čeprav moram priznati, da še posebej cenim njegove poetske dosežke; epski pristop k opisovanju majnih ljudi, velikokrat iz margine družbe. Všeč mi je, kako jim je dal pomen, ki ga drugače posameznik težko opazi – k temu je mnogo pripomoglo magično ozračje (bralec naj to razume z veliko rezervo, saj gre za osebno interpretacijo in kategorizacijo, brez navezav na posvečene ume in interprete), v kateri se je opisani subjekt nahajal. Morilcem je dal svojstven čar, žrtev se ni loteval patetično. Prepeval je zapornikom in tudi sam kršil zakone. Namesto strmenja v ogledalo je pisal pesmi. Všeč so mi tudi njegove priredbe, Hurt je legendarna, osebno mi je posebej pri srcu priredba Cat Stevensove skladbe Father and Son, od duetov je vredno omeniti Marleyevo Redemption Songs, ki jo Johnny Cash zapoje v duetu z Joem Strummerjem. Žal sta danes že oba pokojna.
 
Cash je velikokrat prepeval v duetu z bogom. Pravzaprav ga je gospel spremljal že od začetka njegove kariere, čeprav po mojem osebnem menju Cash ni nikoli pel tradicionalnega gospela. Mogoče je ravno to razlog za magičnost v njegovi liriki.
Odgovorov na to vprašanje v pričujočem dokumentarcu ne boste našli, bo pa vam le-ta dal vpogled v Cashevo razmerje do (osebne) vere, začenši s smrtjo njegovega dve leti starejšega brata, ki je Johnnyja spremljala vso njegovo življenje. Cash je plesal vse življenje tudi z odvisnostmi – od amfetaminov do pomirjeval. Kritično bi kdo lahko pripomnil, da je slednje tudi zamenjal za Jezusa Kristusa; s strogim spoštovanjem do osebnih religioznih prepričanj. Njegova žena, June Carter, je nadalje še en izredno pomemben duet vključujoč Johnnyja Casha. Oba sta bila verna človeka, promotorja religije.
 
Johnny Cash je bil mnogo več kot le man in black; pa še ta termin se prepogosto površno razume. Cash je bil globoko veren človek, kar se je izražalo tako v njegovi ustvarjalnosti (film, glasba) kot osebnem življenju. Narativna struktura pričujočega dokumentarca poskuša izpostaviti prav to dejstvo; mogoče na trenutke preveč pristransko in s premajhno kritično distanco. Kljub temu pa dovolj verodostojno in interesantno.
Dokumentarec je prvoosebna zgodba o Johnny Cashu, ki vam bo osvetlila del njegove osebnosti, vendar se ne ukvarja z umestitvijo le-te v širši popularno-kulturni kontekst.
 
 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.