Radiohead – In Rainbows

Radiohead - In Rainbows

Radiohead – In Rainbows

XL Recordings / Dallas
 
Zgodbo o načinu izdaje najnovejšega izdelka britanske zasedbe Radiohead poznajo bržkone ne samo privrženci tovrstne tematike, temveč tudi obče bralstvo nekoliko radovednejše narave, zato naj tokrat to v stavku ali dveh le povzamemo. Zaradi vse manjšega zaslužka s prodajo plošč in nepravičnega deljenja denarane pogače, kjer najmanjši kos zaužije prav avtor, se je zasedba tokrat odločila preskočiti vse moteče faktorje ter svoj sedmi studisjki album meseca oktobra 2007 izdala kar na spletu, in sicer za poljubno vsoto odjemalčevega denarja. Vročo novico so tako pograbili tudi mediji, ki imajo sicer z glasbo opraviti manj kot nič, in tako so Radiohead hote ali nehote postali medijsko bolj izpostavljeni kot kdajkoli prej.
 
S ploščo In Rainbows, ki je te dni izšla tudi v klasični CD obliki, se Radiohead tako vračajo v nekoliko bolj ustaljene glasbene vzorce, kot so jih kazali na zadnjih ploščah, kjer je elektronski eksperiment in nekonsistentno razmetana struktura prevladovala nad melodiko, ki so jo gojili na prvih dveh ploščah Pablo Honey in The Bends iz devetdesetih. Nekateri kritiki so jim zavoljo teh potez pisali hvalospeve, drugi so se spraševali o njihovi prisebnosti, tretji so spet sklepali, da je (ne)združljivo žanrsko eksperimentiranje samo sebi namen. Kakorkoli že, najnovejši izdelek nam ponuja deset skladb, kjer kitare spet pokažejo več rockovske ostrine (Bodysnachers, Jigsaw Falling Into Place) in mestoma preidejo celo v hrupne zaključke. Nad njimi še vedno prevladuje Thomu Yorku ljuba elektroakustična zasnova komadov, s katero se je mimogrede poigral že na solo albumu The Eraser, rockovski elementi pa so pomaknjeni v ozadje oziroma zreducirani na minimum. Večinoma minimalistično strukturo tako sestavljajo klavirski vložki z nevsiljivo vpletenimi elektronskmi zvoki in nekaj efekti, v intimno atmosfero pa nas dodatno pahne razvlečen Yorkov vokal.
 
Kljub medijskemu pompu, kjer se je novica o sami glasbi skorajda povsem porazgubila, Radiohead dokazujejo, da jim inovativnosti ne primanjkuje niti pri glasbenem ustvarjanju, kar je seveda tudi prvinski namen.
 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.