Irie Alpha & Omega & Co. ….. in mi vsi!

alpha and omega 01 (1)

Ljubljana /  Gala Hala
22. februar 2008
Vstopnina: 8 / 10 € 
 
V okviru cikla Dub Club, ki ga prireja društvo Kapa, sem se tokrat veselo zibala pod vplivom poudarjene basovske linije in bobna ter instrumentalnih remixov že obstoječih reagge-ska pesmic, spremenjenih z uporabo zvočnih efektov, samplov in nenavadnih zvokov. Dub je tip glasbe, kjer zvok potuje skozi različne stile…in to nam je pretekli petek dokazala ženska basistka, predstavnica legend angleškega dub-a: Alpha & Omega z gosti.
 
Duo iz Londona Alpha &Omega sestavljata basistka Christine Woodbridge in klaviaturist John Sprosen. V svoji skoraj dvajsetletni karieri sta ustvarila zvrst duba, ki je tipično britanski deep roots rockers dub z vplivi pionirjev jamajškega dub-a in je prepoznaven po svoji mistični ambientalni melodiki. Več vidnega in slušnega o A&O najdete na www.alphaandomega.co.uk, www.myspace.com/dubmagic, www.myspace.com/alphaandomega7.
 
V solidno napolnjeni Gali hali nas je do polnoči dubiral »Veliki Rasta«: eden najbolj dejavnih kolektorjev vseh izvedb reggae glasbe pri nas in mojster grafitov Ohoroho, član Dubtafari Sound System-a, ki ne potrebuje posebne predstavitve, saj ga poleg dobre glasbe in frizure odlikuje še prepoznavna grafična podoba promomateriala. Nekaj čez polnoč se je dub seansa začela s komadom Pure Dub. Od dvojca je sicer nastopila samo basistka Christine Woodbridge, ker John ne hodi na turneje. Christine so družbo delali redni sodelavec Jonah Dan , vokalist z bongo bobni, roots’n’culture selektor Roostman Rak na »control tower-ju«, MC Ras Dan I iz italijanskega soundsystema Imperial Sound ter vokalist Paul Fox. Gologlavi Paul nas je parkrat povprašal s simpatičnim britanskim naglasom: »Are you feeling irie?«…in ja, bili smo irie ter se prepustili melodijam Warrior Charge, Over, Rome, Big Up. Jonahov glas nas je mistično popeljal skozi Over, Posse + Gang in Lift Up, MC Ras Dan I pa nas je razveselil z Rastafari, Warrior Charge, Hail The King, Spirit World, Nature in Bush Dub. Veselo zibajoči izvajalci na odru in mi pod njim, bobni, melodika, efekti, vokali, še najbolj pa bas linija so me sicer veselo zadovoljili, ampak  vseeno sem pogrešala »plavanje«- prehode med komadi, kjer prepuščena pozitivnim vibracijam glasbe telo samo od sebe plava. Mogoče zato, ker omenjeni izvajalci ne nastopajo kot zasedba in temu primerno so bili tudi pripravljeni.
Hipnotična enourna seansa se je kaj hitro končala, na oder je stopil basist od Moveknowledgement, slovenski »Mali Rasta« Sleyk, ampak samo za kratek čas. Christine in Jonah sta prevzela »control tower« in se izkazala tudi kot glasbena podlagača. Še eno uro smo lahko drug drugemu izkazovali spoštovanje, nakar so se Alpha&Omego poslovili, midve s Tjašo pa sva se irie podali novemu veselju nasproti.
 
Tekst: Irie Edna
Foto: Tjaša Janovljak
 

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.