Icarus Down – Contortions, Mood Swings, And The Inevitable Decay Of Relationships

Icarus Down - Contortions, Mood Swings, And The Inevitable Decay Of Relationships

Icarus Down – Contortions, Mood Swings, And The Inevitable Decay Of Relationships

2007 / Cela Pametna Založba
 
Zasavje je gotovo eden od talilnih loncev neodvisne glasbene scene pri nas, saj kljub svoji majhnosti in nekakšni izoliranosti od ostalega dogajanja relativno suvereno in na prvi pogled povsem samozadostno fura svojo sceno. Poleg Kreshesh Nepitash, Red Five Point Star, We Can’t Sleep At Night in še koga so Icarus Down gotovo eni izmed vidnejših predstavnikov te majhne, a čvrste in polne scene. Nase so opozorili že z EP posnetkom Soundtrack Of A Weekend (2006 / s/r), ki mu je logično sledil prvenec Contortions, Mood Swings, And The Inevitable Decay Of Relationships (2007 / CPZ).
 
Če je v zadnjih letih t.i. emo scena okužila tudi naše kraje in dobila kar nekaj skupin, ki na noto jokave jeze odpihujejo pramene las z oči, kljub temu pri nas igra kar nekaj bendov, ki bi jih pretirano povezovanje s tem MTVjevskim konstruktom upravičeno žalilo. In eni izmed njih so tudi Icarus Down. Kljub temu, da v njihovem kitarskem alter rocku kaj hitro opazimo primesi post hardcorovske mešanice melanholije in agresije ter (ne)naključno občasno vokalno podobnost pevca Jerneja z interpretacijo China iz Deftones, po nekajkratnem poslušanju album hitro priraste k ušesom ter pozornejšem poslušalcem omogoči, da v njem najde kar nekaj imenitnih in samosvojih muzikaličnih rešitev. Za razgibanost in dinamiko so fantje poskrbeli s spretno uporabo synthov in inštrumentalnimi, mirnejšimi postajami: The Escape, The Flight in The Fall(»pobeg«, »polet« in »padec«, ki se verjetno nanašajo na mitološkega Ikarja, ki so ga uporabili tudi v imenu), ki nekako »konceptualizirajo« celotno ploščo in ji dajejo pridih resnične celote, ki jo je potrebno tudi tako jemati. Skupina imenitno staplja nežnejše in spokojnejše melodije z udarnim in neposrednim kitarskim rifanjem, ki udari čvrsto in takrat, ko je to potrebno. Icarus Downso preprosti, a učinkoviti in sveži, kar se kaže tudi v samem skladanju, ki je polno spretnih obratov in zasukov, ki pesmim jemljejo pridih pop enostavnosti in predvidljivosti. Če vsemu opisanemu dodamo še dinamičen in doživet vokal ter po mojem mnenju izredno kvalitetna besedila (v angleščini), lahko od Icarus Downtudiv prihodnje pričakujemo le dobro.
 
Contortions…je precej dobra plošča, ki se giba v različnih žanrskih krogih in z občutkom pluje po gladinah alter kitarskega žaganja, zapuščine grandža, hardcora in sodobnejših pristopov elektronskega detajliranja. Če so Icarus Downkoheziven zvok in energije sposobni proizvesti tudi v živo, pa preverite sami.
Peter Cerar
 
                                                                                                                                  
           

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.